Marile puteri mondiale iau în calcul eliberarea în piaţă a rezervelor strategice de ţiţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţul ţiţeiul a atins ieri nivelul maxim al ultimilor doi ani din cauza tensiunilor pe tema Siriei
Preţul ţiţeiul a atins ieri nivelul maxim al ultimilor doi ani din cauza tensiunilor pe tema Siriei

Tensiunile pe tema conflictului din Siria au ajuns într-o nouă fază: cei mai mari consumatori din lume ar putea să scoată pentru vânzare rezervele strategice de ţiţei în cazul izbucnirii unui război, situaţie în care preţul petrolului ar creşte considerabil.

Pe pieţele internaţionale de mărfuri circulă tot mai des ipoteza conform căreia cei mai mari consumatori vor scoate la vânzare rezervele strategice pe care le deţin, fiecare pentru a acoperi cererea internă, evitând astfel măcar temporar efectele izbucnirii unui conflict internaţional în Siria. Analiştii sunt de acord că un război în regiunea ar duce la scumpirea barilului de ţiţei de la aproximativ 110 dolari în prezent la peste 150 de dolari. 

O astfel de scumpire ar „rade” cel puţin un punct procentual din nivelul de creştere economică mondială înregistrată în acest an, continuă ei. 

Eliberarea rezervelor strategice ar putea acţiona însă ca o contrapondere. Cel mai probabil, vor exista vârfuri de preţ înainte şi în timpul primei ofensive militare americane, însă ele vor fi de scurtă durată, crede Robin Mills, director în cadrul companiei de consultanţă energetică şi financiară Manaar Energy Consulting & Project Management. 

Acesta este de părere că, în cazul în care planurile privind atacarea Siriei vor continua să afecteze livrările de ţiţei ale Libiei, SUA vor elibera rezervele strategice de petrol, sub coordonarea Administraţiei Internaţionale pentru Energie. 

În momentul de faţă, efectele unui eventual război în Siria asupra producţiei regionale de petrol sunt neclare. Aceasta şi pentru că atât producţia, cât mai ales activităţile de export depind de felul în care va reacţiona Iranul în conflict. De asemenea, o variabilă importantă este dacă va fi lovită infrastructura irakiană de transport petrol în timpul atacurilor. 

În acest context, multe voci susţin că factorii de decizie din SUA, Europa şi Asia au început deja pregătirile pentru cel mai rău scenariu şi iau în calcul eliberarea rezervelor strategice de petrol. 

Ieri, preţul petrolului a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani pe fondul tensiunilor privins Siria. Preţul barilului de petrol a crescut cu 2% într-o singură zi, ajungând la 110,5 dolari pe pieţele americane. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite