Marea Britanie a atins un nou record de deficit de cont curent: 26 de miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul britanic de Finanţe, George Osborne.                                     FOTO: Mediafax
Ministrul britanic de Finanţe, George Osborne.                                     FOTO: Mediafax

Oficialii Biroului Naţional de Statistică (BNS) al Marii Britanii au declarat că deficitul de 26 de miliarde de euro înregistrat în cel de-al doilea trimestru al anului reprezintă cel mai ridicat nivel trimestrial.

Ţinta lui George Osborne, ministrul de Finanţe al Marii Britanii, de a clădi o economie care să-şi poată achita toate obligaţiile pare mai îndepărtată ca niciodată, notează jurnaliştii “The Guardian”. Statistica oficială arată că Marea Britanie a rulat cel mai mare deficit de cont curent în cel de-al doilea trimestru al anului. 

Deficitul include balanţa comercială a Marii Britanii, precum şi deficitul investiţiilor realizate de companiile britanice peste hotare. 

„Eforturile de reechilibrare a economiei prin intermediul comerţului net ar putea eşua prin prisma perspectivei economice negative a principalilor parteneri comerciali europeni“, a declarat Chris Crowe, economist la grupul bancar Barclays, citat de cotidianul britanic. 

Oficialii BNS au dezvăluit faptul că recesiunea a determinat o contracţie economică de 0,4% în cel de-al doilea trimestru, mai mică decât estimarea anterioară de 0,5%, alimentând speranţele potrivit cărora ritmul de creştere şi-ar reveni între lunile iulie şi septembrie. 

„Ultimele informaţii şi cifrele sondajului arată, în ansamblu, că există şanse ca ritmul de creştere a Produsului Intern Brut (PIB) din cel de-al treilea trimestru va depăşi contracţia suferită de PIB în cel de-al doilea trimestru“, a afirmat Howard Archer, economist la compania de consultanţă economică IHS Global Insight. 

Reprezentanţii Partidului Laburist au precizat că revizuirea în sus a prognozei de creştere economică este o veste bune, dar au avertizat că economia rămâne încă fragilă. 

„În timp ce orice revizuire ascendentă, oricât de mică ar fi, este în mod clar o veste mult mai bună decât contrariul, şi aceste cifre confirmă că economia noastră se confruntă cu cea mai de durată recesiune de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, ajunsă la un nivel de două cifre. Acesta este motivul pentru care deficitul este în creştere cu peste 22% în acest an“, a adăugat  Rachel Reeves, secretar-şef al Trezoreriei Marii Britanii. 

Oficialii BNS au afirmat că deficitul comercial pentru acel trimestrul, generat de tranzacţiile cu bunuri, cu o valoare de 35,2 miliarde de euro, a fost cel mai ridicat deficit înregistrat, în ciuda eforturilor depuse de trezorerie pentru a impulsiona producătorii autohtoni.

Între timp, există şi un deficit al tranzacţiilor financiare cu celelalte state ale lumii, mai ales că societăţile cu capital străin au câştigat mai mult din investiţiile în Marea Britanie decât au făcut-o firmele britanice de pe urma investiţiilor din străinătate. Asta înseamnă că deficitul de venituri nefiscale, cu valoarea de 6,5 miliarde de euro, a fost, de asemenea, la cel mai ridicat nivel, contribuind la deficitul de cont curent. 

Aceste statistici ale „balanţei de plăţi“, aşa cum sunt ele cunoscute, au fost odată probleme politice importante, dar au dispărut în ultimele decenii, de când liberalizarea pieţelor financiare a permis societăţilor şi ţărilor să se împrumute masiv pentru a-şi acoperi „găurile“. 

Trezoreria Marii Britanii vrea să reechilibreze economia dinspre cheltuielile nesustenabile de consum spre exporturi. În acest context, recordul de deficit amplifică îngrijorările privind strategia economică adoptată de guvern.

Cifrele prezentate arată că şi consumatorii au strâns cureaua mai mult, deoarece cheltuielile gospodăriilor au scăzut cu 0,2% la nivelul unui trimestru. Însă oficialii BNS spun că declinul cel mai mare a fost înregistrat la nivelul veniturilor restaurantelor, hotelurilor, cele din industria tutunului şi din cea alimentară şi a băuturilor, pe măsură ce familiile îşi reduc chletuielile. 

În schimb, vestea bună constă creşterea investiţiilor din sectorul de business cu  0,9% pe trimestru, potrivit BNS. 

„Chiar dacă este numai o îmbunătăţire modestă în sectorul de investiţii, este un semnal de încurajare în ceea ce priveşte bunăstarea corporativă“, a afirmat Chris Williamson de la compania de furnizare de informaţii financiare Markit. 

„Revizuirea PIB este o veste binevenită, dar, încă, nu atât de bună. Cercetarea noastră arată că încrederea în afacerile mici rămâne la un nivel scăzut în cel de-al treilea trimestru al anului şi credem că ritmul de creştere economică va continua să fie hotărât în lunile următoare“, a precizar John Walker, preşedintele Federaţiei pentru Afaceri Mici. 

„Cu siguranţă locurile de muncă reprezintă cheia pentru creşterea încrederii şi avem nevoie să vedem mai multe persoane cu normă întreagă de muncă. Federaţia pentru Afaceri Mici crede că extinderea scutirii de la plata contribuţiilor de asigurare pentru întreprinderile mici şi mijlocii din Marea Britanie va impulsiona crearea locurilor de muncă necesare”, a încheiat Walker. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite