Marc Rich a murit. Povestea bună de ecranizat a omului care a sfidat SUA şi a făcut avere din comerţul cu petrol iranian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marc Rich, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, a murit astăzi în Elveţia, în urma unui atac cerebral. Marc Rich, care avea 78 de ani, a fugit din Statele Unite ale Americii în Elveţia în 1983 pentru a evita un proces cupeste 50 de capete de acuzare, după ce a făcut comerţ cu petrol iranian în timpul unui embargo.

Marc Rich, un controversat om de afaceri, a murit astăzi la un spital din Lucerne, în urma unui atac cerebral, a anunţat Christian Konig, un reprezentant al Grupului Marc Rich într-un comunicat. Fondatorul Glencore, una dintre cele mai mari companii din lume, va fi îngropat cel mai probabil joi, la Tel Aviv. 

Născut la Antwerp, în Belgia, Marc Rich a făcut avere în urma comerţului cu ţiţei. El a fugit în 983 în Elveţia cu doar câteva ore înainte de a fi pus sub acuzare cu mai bine de 50 de capete de acuzare, printre care faptul că a făcut comerţ cu Iranul în timpul unui embargo internaţional, fraudă, escrocherie şi evaziune fiscală în valoare de peste 48 de milioane de dolari - la acea vreme, cel mai mare caz de evaziune fiscală din SUA. 

În timpul emmbargoului din 1973-1974 asupra ţiţeiului din statele arabe, Marc Rich a sfidat decizia şi a cumpărat petrol ieftin din Orientul Mijlociu, pe care-l vindea apoi la preţuri duble companiilor americane, disperate să-şi asigure consumul. 

Rich a cumpărat ţiţei din Iran mai bine de 15 ani, o bună perioadă statul fiind considerat inamic al Statelor Unite. A vândut oricui a fost dispus să-i plătească atât cât cerea. Printre clienţii săi s-a numărat şi Africa de Sud în timpul apartheidului. 

El a rămas pe lista celor mai căutaţi infractori a FBI aproape două decenii şi ar fi fost arestat în momentul în care păşea pe teritoriu american, dar asta până în 2001, când preşedintele Bill Clinton, în ultima sa zi de mandat la Casa Albă, l-a graţiat, decizie amplu contestată şi comentată. 

Graţierea a venit după ce fosta soţie a lui Rich a făcut o donaţie substanţială bibliotecii prezidenţiale a lui Clinton. Fostul preşedinte american a declarat ulterior că regretă graţierea, însă a negat vehement că donaţia i-a influenţat în vreun fel decizia. 

Marc Rich este considerat şi astăzi unul dintre cei mai de succes traderi din lume. El a înfiinţat şi apoi a vândut compania Glencore, devenită între timp un gigant pe piaţa mărfurilor. 

Născut în 1934 într-o familie de evrei, Marc a fugit cu părinţii şi fraţii săi în Statele Unite în 1941 pentru a scăpa de nazişti. A înfiinţat Glencore în 1974 şi, în scurt timp, a devenit cunoscut drept „regele mărfurilor”. 

În Elveţia, Rich s-a izolat în satul Maggen, unde s-a înconjurat de terenuri vaste şi nu a ai fost văzut în public fără gărzi de corp. Nu stătea niciodată prea mult într-un singur loc atunci când mergea în vacanţe şi se muta de la un hotel la altul sau la reşedinţele lui. A înfiinţat o companie specializată în comerţ cu mărfuri lângă Zurich şi, potrivit autorităţilor elveţiene, şi-a plătit taxele corect şi la timp. 

Apropiaţii îl descriau ca un om generos, opusul afaceristului avar ilustrat de presă după scandalul privind evaziunea fiscală. După s-a mutat în Elveţia, Marc Rich a făcut donaţii substanţiale mai multor proiecte culturale. 

Dorinţa lui Marc Rich de a ieşi din viaţa publică s-a putut vedea apoi în felul în care au funcţionat companiile sale. Glencore a devenit cunoscută drept una dintre cele mai secretoase companii din lume, iar accesul presei în sediile sale fiind o raritate. 

Atunci când i-a cerut lui Clinton să-l graţieze, Rich a ataşat solicitării şi o lungă listă cu semnături ale unor personalităţi din zona culturii mondiale. Miliardarul a finanţat şi mai multe proiecte de cercetare medicală, în special pentru leucemie. 

Aceasta după ce una dintre cele trei fiice ale sale, Gabrielle, a murit în 1996, la vârsta de 23 de ani, din cauza acestei forme de cancer. Marc Rich nu i-a putut însă vizita mormântul aflat la New York până când nu a obţinut graţierea. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite