Maduro cere din nou Băncii Angliei să-i dea aurul înapoi. În 2019, banca a refuzat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolas Maduro FOTO EPA-EFE
Nicolas Maduro FOTO EPA-EFE

Nicolas Maduro, preşedintele Venezuelei, cere Băncii Angliei să vândă o parte din rezervele sale de aur, estimând că ar obţine 1 miliard de dolari, bani cu care ar cumpăra alimente şi echipamente medicale necesare combaterii coronavirusului.

Venezuela a înregistrat o acţiune juridică împotriva Băncii Angliei, pentru a obţine aur în valoare de 1 miliard de dolari, blocat de instituţie în urma sancţiunilor Statelor Unite şi Marii Britanii, autorităţile de la Caracas susţinând că au nevoie de bani pentru o reacţie corespunzătoare la pandemia de coronavirus, relatează CNBC.

Administraţia preşedintelui Nicolas Maduro a afirmat că doreşte ca Banca Angliei să vândă o parte din rezervele de aur ale Venezuelei pentru a ajuta la finanţarea reacţiei la pandemie.

Documentul legal, înregistrat la un tribunal comercial pe 14 mai, cere Băncii Angliei să transfere fondurile Programului pentru Dezvoltare al Naţiunilor Unite (UNDP).

Cererea stipulează că banii vor fi utilizaţi pentru achiziţia de alimente şi echipamente medicale necesare combaterii coronavirusului.

Banca centrală a Venezuelei nu a putut fi contactată imediat pentru comentarii, în timp ce Banca Angliei a afirmat că nu comentează relaţiile cu clienţii.

În Venezuela sistemul medical continuă să se prăbuşească, multe spitale având dificultăţi să trateze pacienţii în absenţa furnizării constante a electricităţii şi chiar a apei curente.

Un grup de experţi ai Naţiunilor Unite au avertizat în această lună că spitalele din ţară au raportat un deficit de medicamente şi echipamente de protecţie.

Până în prezent, Venezuela a înregistrat 749 de cazuri de coronavirus şi 10 decese, la nivel naţional, potrivit datelor deţinute de Johns Hopkins University.

Banca Angliei este al doilea mare custode de aur din lume, după Rezerva Federală din New York.

Bănci centrale din multe state în curs de dezvoltare îşi depozitează rezervele naţionale de aur în depozitele din Marea Britanie, iar Venezuela este una dintre aceste ţări.

În ianuarie 2019, Banca Angliei a refuzat să permită Venezuelei să îşi retragă aurul. Ulterior, banca a refuzat să comenteze public această decizie.

Rata inflaţiei de anul trecut din Venezuela a fost de 10.000%

Venezuela a trecut prin cinci ani de recesiune şi printr-o criză economică majoră care a avut efecte extrem de grave asupra salariilor şi economiilor. Astfel, sărăcia a ajuns la cote inimaginabile, patru milioane de oameni părăsind ţara în ultimii ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite