Lovitură pentru Putin: fondul suveran al Norvegiei îşi revizuieşte investiţii de 8 miliarde de dolari în Rusia

Lovitură pentru Putin: fondul suveran al Norvegiei îşi revizuieşte investiţii de 8 miliarde de dolari în Rusia

Fondul de 890 de miliarde de dolari al Norvegiei investeşte banii obţinuţi din extracţia petrolului şi gazelor din Marea Nordului

Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din întreaga lume, cu active de 890 de miliarde de dolari, îşi revizuieşte investiţiile de 8 miliarde de dolari, pe măsură ce Uniunea Europeană ia în considerare înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei.

Guvernul norvegian a anunţat că este gata să îşi ajusteze deţinerile fondului său pentru a reflecta schimbarea climatului geopolitic, scrie Bloomberg. Comisia Europeană va prezenta propunerile sale „ţintite“ mâine. Norvegia nu este stat membru al Uniunii Europene, dar susţine o nouă rundă de sancţiuni.
 
„Dacă investiţiile fondului vor fi afectate de sancţiunile economice împotriva Rusiei, pe care Norvegia le susţine, atunci vom face ajustările necesare pentru a ne acomoda la noua situaţie“, a anunţat Runar Malkenes, un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanţe norvegian.
 
Fondul suveran al Norvegiei avea la finele anului trecut investiţii de circa 8 miliarde de dolari în Rusia, din care 3,6 miliarde de dolari în acţiuni şi 4 miliarde de dolari în titluri de stat şi obligaţiuni emise de companii ruse.
 
„Este important ca măsurile restrictive pe care le susţinem să aibă cea mai extinsă bază posibilă“, a declarat Frode Andersen, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe norvegian.
 
SUA cere sancţiuni cât mai puternice şi, anterior, a impus sancţiuni împotriva unor companii ruse, cele mai importante fiind producătorul de petrol de stat Rosneft, producătorul de gaze Novatek - deţinut în parte de către oligarhul Ghenadi Timcenko, traderul de ţiţei Gunvor – la care se bănuieşte că preşedintele rus Vladimir Putin deţine o parte din acţiuni şi Gazprombank, braţul financiar al gigantului Gazprom. Alte companii asupra cărora s-au impus sancţiuni sunt deţinute de către oligarhul Arkady Rotenberg.
 
Fondul suveran norvegian deţinea 0,6% din acţiunile Rosneft la finele anului trecut.
 
Bursa de la Moscova a scăzut în acest an cu 6,5%, iar rubla s-a depreciat faţă de dolar cu 5,6% în aceeaşi perioadă.
 
Zborul MH17 s-a prăbuşit în estul Ucrainei săptămâna trecută, în zona ocupată de separatiştii proruşi, toate cele 298 de persoane aflate la bord murind. SUA acuză Rusia că a livrat rebelilor sistemul de rachete BUK, care a doborât aeronava.
 

Mai puteţi citi: 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările