LIVE VIDEO A început a doua zi de întruniri la Consiliul European

LIVE VIDEO A început a doua zi de întruniri la Consiliul European

Imagine

Liderii Uniunii Europene s-au reunit, vineri, în cea de-a doua zi de întrunire a Consiliului European, pentru a face noi progrese privind integrarea economică din zona euro, în contextul în care preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a făcut un apel la puterile europene pentru a susţine băncile cu probleme.

Prima zi de lucrări a Consiliului European s-a încheiat în noaptea de joi spre vineri, în jurul orei locale 02:00 (03:00, ora României), cu acordul ca executivul comunitar să propună, în cursul anului 2013, un mecanism unic de rezolvare a crizelor, în completarea mecanismului de supraveghere bancară asupra căruia s-a ajuns la un acord în cadrul Consiliului ECOFIN.

 • 16:24
  După summit, cancelarul german Angela Merkel a avertizat cu privire la schimbările „dificile şi dureroase“ şi venirea unor „timpuri grele“, în timp ce preşedintele francez Hollande a preconizat o întoarcere la creşterea economică în 2013
 • 15:28
  Jens Weidmann, membru al Consiliului de guvernare al BCE şi preşedinte al băncii centrale din Germania, a declarat că responsabilităţile organismului de supraveghere al BCE sunt încă prea extinse, după ce miniştrii de Finanţe au ajuns la un acord prin care banca centrală (BCE) să supravegheze direct 150 de bănci din zona euro, o reducere majoră faţă propunerile iniţiale de supraveghere a 6.000 de creditori ai blocului european.
 • 15:17
  Constancio a declarat că zona euro încă se confruntă cu trei zone principale de risc: guvernele care nu reuşesc să implementeze reformele structurale şi cele economice necesare, scaderea profiturilor bancilor ca urmarea a unui mediu economic slab şi continuarea aşa-numitei fragmentări a pieţelor financiare.

 • 15:13
  BCE a emis un avertisment solemn pentru ţările din UE, evidenţiind că nu există loc de automulţumire în ciuda semnelor timpurii de calmare a tensiunilor de pe pieţele financiare.
  Vitor Constancio, vice-preşedinte al BCE, a precizat că „situaţia este încă fragilă din multe puncte de vedere“. De asemenea, el a mai vorbit de necesitatea de a accelera crearea unui fond pentru a linişti problemele băncilor, repetând declaraţiile lui Mario Draghi de joi seara. El a sugerat modelarea unui fond asemănător cu cel al Corporaţiei federale de asigurare a depozitelor bancare (FDIC), care asigură depozitele în cazul unui colaps bancar..
 • 15:05
  La întrebările ziariştilor cu privire la primii paşi făcuţi de miniştrii de Finanţe ai UE spre o uniune bancară, premierul David Cameron a declarat clar că Marea Britanie nu va adera la moneda unică, cel puţin, cât timp este el prim-ministru.
  „Cu siguranţă uniunea bancară este un sistem care trebuie pus în aplicare şi cu siguranţă sunt mai mulţi paşi pe care zona euro trebuie să-i urmeze pentru ca moneda unică să devină puternică. Nu aş subestima dorinţa care există în ţările din zona euro de a se proteja, de a se apăra şi de a-şi salva moneda naţională şi există decizii foarte dificiale şi reale. “
  De asemenea, premierul britanic a făcut aluzie la schimbarea relaţiilor dintre Marea Britanie şi UE:
  „Acest sistem schimbă UE şi pe măsură ce se întâmplă acest lucru cred că există oportunităţi pentru alţii, inclusiv pentru Marea Britanie, să facem schimbări.“

 • 13:50
  O propunere intens dezbătută de liderii europeni la summitul de joi a fost aceea de a creat un „fond pentru limitarea şocului“, conceput cu scopul de a împărţi riscurile ţărilor din zona euro în cazul în care un stat membru ar avea nevoie de o finanţare de urgenţă. Planul a fost susţinut de Franţa, dar respins de Germania. Angela Merkel şi-a reafirmat opoziţia faţă de ideea fondului şi a vorbit despre propria viziune: „Vorbim despre un sprijin care are legătură cu îmbunătăţirea competitivităţii. Vorbim despre un buget foarte limitat. Nu despre miliarde formate dintr-un număr de trei cifre, mai degrabă de 10 sau 15 sau 20 miliarde de euro.“
 • 12:51
  Parlamentarii greci au prezentat un proiect prin care să adune 2,5 miliarde de euro din impozite suplimentare în perioada 2013-2014, în conformitate cu angajamentele pentru pachetul de austeritate al BCE/FMI. Aprobarea acestei taxe de Parlament este una dintre condiţiile pe care Guvernul de la Atena trebuie să le îndeplinească pentru a obţine 14,7 miliarde de euro din ajutorul de urgenţă.

  Guvernul Greciei introduce impozite mai drastice şi reformează administraţia fiscală prin măsurile stabilite în două proiecte de lege, din care, primul, prezentat aseară, a anulat o serie de scutiri şi a mărit impozitele pentru proprietăţi, pentru companii şi pentru populaţia cu venituri peste medie.

 • 12:22
  Per ansamblu, în zona euro se observă o încetinire a declinului, deoarece indicele cumulat al serviciilor şi al producţiei atinge 47,3 puncte în decembrie, în creştere faţă de 46,5 din noiembrie. Serviciile zonei euro au urcat în decembrie la 47,8 de puncte, iar indicele producţiei a urcat la 46,3 de puncte.
 • 12:18
  În Franţa, serviciile şi producţia se contractă, dar ritmul de scădere este lent. Sectorul de servicii a înregistrat 46 de puncte în decembrie, în creştere faţă de noiembrie, iar indicele producţiei a urcat la 44,6,  de la nivelul de 44,5 din noiembrie.
 • 12:11
  Ultimele date de la Markit, societate britanică de informaţii financiare, arată că o consolidare a sectorului de servicii din Germania compensează obstacolele înregistrate în producţie. Sectorul de servicii a rămas la 52,1, peste pragul de 50, ceea ce indică o crestere, iar indicele pentru sectorul de producţie a coborât la 46,3, în scădere faţă de nivelul din noiembrie.
 • 12:01
  Mariano Rajoy, prim-ministrul Spaniei, şi-a accentuat poziţia de a nu solicita ajutor de urgenţă din partea BCE, chiar dacă presa spaniolă insistă să facă acest pas, pe motiv că orice întârziere ar conduce Spania într-o „recesiune prelungită şi dureroasă“.
 • 11:47

  După prima sesiune a summit-ului început joi, şefii de guverne din UE au ajuns la un set de concluzii care, însă, nu coincid cu aşteptările lui Herman van Rompuy, preşedintele Consiliului European, care spera la un acord asupra unui plan pentru finalizarea Uniunii Economice și Monetare.

 • 11:35
  Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings este singura care a decis să menţină ratingul suveran al Franţei la AAA, cea mai bună notă posibilă, în timp ce Moody's şi Standard & Poor's au decis să retragă acest calificativ de top. Evaluarea, însă, este însoţită de o perspectivă negativă, ceea ce înseamnă că o retrogradare este posibilă în cursul anului următor.

  „Confirmarea ratingului AAA se bazează pe o economie bogată şi diversificată, pe instituţiile sale politice, civile şi sociale stabile, dar şi pe flexibilitatea sa financiară excepţională care reflectă statutul său de emiţător de referinţă pentru zona euro“, se arată într-un comunicat emis de Fitch.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările