La Istanbul, s-a inaugurat o nouă bursă. Erdogan: „Istanbul merită să fie centrul financiar“

La Istanbul, s-a inaugurat o nouă bursă. Erdogan: „Istanbul merită să fie centrul financiar“

Premierul Recep Erdogan a participat la inaugurarea bursei FOTO Reuters

Vineri, la Istanbul a fost inagurată noua bursă, care, de fapt, aduce sub aceeaşi umbrelă Istanbul Stock Exchange şi Istanbul Gold Exchange, notează cotidianul turc „Hurriyet”. Noua entitate bursieră şi-a început vineri operaţiunile, jurnaliştii de la Bloomberg apreciind că premierul turc Recep Tayyip Erdogan a mai făcut vineri un pas în procesul de a face din Turcia un centru financiar regional.

De altfel, atât premierul, cât şi secundul său, Ali Babacan, au participat la ceremonia de inaugurare de vineri. Erdogan că Istanbul aspiră să fie un centru financiar asemeni New Yorkului, Tokyo sau Londrei. „În SUA, centrul politic este Washingtonul, iar New Yorkul este centrul financiar. În Turcia, Ankara este centrul politic, iar Istanbul merită să fie centrul financiar”, a spus premierul imediat după ce a bătut gongul pentru începerea tranzacţionărilor.

Premierul turc speră nu numai ca Istanbulul să devină un centru financiar, ci şi ca ţara sa să ajungă printre primele zece economii ale lumii în următoarea decadă.

Bursa va fi condusă de Ibrahim Turhan, care a condus anterior Istanbul Stock Exchange (Bursa de Valori Istanbul), cu ajutorul unui consiliu de administraţie format din nouă membri.

Noua abreviere a bursei de la Istanbul va fi BIST, anterior fiind IMKB, iar logo-ul ei este laleaua, simbolul tradiţional al Istanbulului în timpul imperiului otoman. Sloganul Borsa Istanbul va fi „merită investit”.

Deocamdată valoarea companiilor listate la bursa turcă este mai mică decât în alte ţări. În luna ianuarie a acestui an capitalizarea de piaţă a Istanbul Stock Exchange era de 270 de miliarde de dolari, în timp ce în Africa de Sud, o economie mai mică decât cea turcă, acest indicator era de 895,5 miliarde de dolari.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările