Kazahstanul vrea privatizarea parţială a KazMunaiGaz, proprietarul fostului Rompetrol Group

0
Publicat:
Ultima actualizare:
KazMunaiGaz deţine în România rafinăriile Petromidia şi Vega şi reţeaua de benzinării Rompetrol
KazMunaiGaz deţine în România rafinăriile Petromidia şi Vega şi reţeaua de benzinării Rompetrol

Kazahstanul va pune în aplicare cel mai ambiţios plan de privatizare de la destrămarea URSS, în 1991, oferind spre vânzare participaţii la cele mai mari companii de stat, inclusiv la KazMunaiGas, proprietarul fostului Rompetrol Group, după un proces de restructurare care va dura până la patru ani. KazMunaiGas este acţionarul KMG International, fostul Rompetrol Group.

Decizia coincide cu un avertisment dat de preşedintele Nursultan Nazarbaiev, că lumea se confruntă cu turbulenţe economice care pentru multe ţări emergente ar putea avea un impact mai mare decât criza financiară globală din 2008-2009, relatează Financial Times.

„Trebuie să acţionăm acum, înainte ca acest frig să se transforme într-o iarnă cumplită“, a spus Nazarbaiev.

Statul kazah a fost grav afectat de impactul scăderii cotaţiilor petrolului şi de problemele economice din Rusia şi China.

Moneda naţională a pierdut o treime din valoare

La începutul acestei săptămâni, guvernul l-a înlocuit pe guvernatorul băncii centrale, Kairat Kelimbetov, după ce moneda tenge a pierdut o treime din valoare începând din august, când Kelimbetov a anunţat decizia de liberalizare a cursului.

FMI a redus luna trecută estimarea referitoare la creşterea economiei ţării la 1,5%, faţă de 4,3% în 2014 şi o medie de 8,4% în 2000-2001.

Directorul general al fondului suveran de investiţii al Kazahstanului, Umirzak Şukeiev, a anunţat marţi un program de privatizare care va include unele dintre cele mai valoroase active ale statului.

Perlele coroanei, restructurate şi privatizate

Între acestea se află compania de petrol şi gaze KazMunaiGaz, Kazakhtelecom -cea mai mare companie de telecomunicaţii din ţară, operatorul feroviar Kazakhstan Temir Zholy, holdingul nuclear Kazatomprom şi compania energetică Samruk-Energy.

„Suntem pe cale să lansăm un program de privatizare pe scară largă“, a spus Şukeiev.

Alţi oficiali au spus că lista preliminară include 60 de companii. Sursele nu au oferit detalii referitoare la preţuri.

După o fază de restructurare a companiilor care ar putea dura până la patru ani, cele mai mari companii de stat ar putea lista participaţii de minim 25% la bursa din Astana, precum şi la burse externe ca Londra şi Hong Kong.

Astana, „centru financiar internaţional“

Şukeiev a mai spus că până când aceste companii vor fi listate, Astana ar putea deveni gazda unui centru financiar internaţional în care operaţiunile vor avea loc conform legislaţiei britanice, independent de sistemul juridic al Kazahstanului.

„Modelul nostru este Dubai“, a adăugat oficialul.

Guvernul ar putea avea probleme să atragă investitori străini pentru grupuri mari cum sunt KazMunaiGaz şi KTZ (Kazakhstan Temir Zholy – n.r.), care au obligaţii sociale mari, ca şi un nivel ridicat al datoriilor şi al necesarului de investiţii.

Rompetrol a beneficiat de pe urma scăderii cotaţiilor la ţiţei

KMG International, fostul Rompetrol Grup a înregistrat în primele nouă luni un profit net de 11,4 milioane dolari, faţă de pierderi de 30 milioane dolari în perioada similară din 2014, chiar dacă vânzările au scăzut, ca urmare a declinului cotaţiei ţiţeiului la nivel internaţional.

Pe fondul scăderii majore a preţurilor materiilor prime şi a produselor finite, cifra de afaceri brută înregistrată de grup în primele nouă luni a scăzut cu 25%, de la aproximativ 10,3 miliarde dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut la 7,7 miliarde dolari în ianuarie-septembrie anul acesta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite