Investitorii fug de corupţia din Ruisia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin este considerat un lider strălucit printre conaţionalii săi.  FOTO: Reuters
Vladimir Putin este considerat un lider strălucit printre conaţionalii săi.  FOTO: Reuters

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a arătat mândru de evoluţia şi performanţele economice ale ţării sale, însă investitorii străini nu scapă din vedere prezenţa oligarhilor ruşi  a căror influenţă coruptă este o piedică în calea dezvoltării. Pentru străini, piaţa din Rusia este una plină atât de promisiuni şi oportunităţi, cât şi de un mediu periculos şi înşelător.

Putin este aşteptat săptămâna viitoare să prezinte o serie de rezultate surprinzător de bune ale economiei din Rusia, în cadrul târgului de afaceri Hannover Messe 2013, în oraşul german Hanovra.La eveniment va fi prezent şi cancelarul german Angela Merkel, potrivit publicaţiei „Der Spiegel”.

Economia celei mai întinse ţări din Europa a crescut cu 3,4% anul trecut, faţă de 2011, iar rata şomajului la nivel naţional este de 6%, semnificativ mai mică decât ţările occidentale. De asemenea, guvernul ţării a avut un buget echilibrat, după ce anul 2011 s-a încheiat cu o valoare pozitivă.

Aparent, Rusia din zilele noastre a rupt legăturile cu trecutul şi a uitat lipsurile care au marcat economia ultimilor ani sovietici. Însă defectele societăţii ruseşti sunt încă prezente, cum ar fi corupţia larg răspândită, influenţa oligarhilor ruşi, precum şi amestecul statului în economie.

Toate acestea au reprezemtat piedici care au încetinit expanisunea economică a Rusiei, faţă de alte ţări în curs de dezvoltare precum Brazilia, India, China şi Africa de Sud. Mai mult de atât, Rusiei îi lipseşte voinţa politică care ar putea genera schimbare.

Rusia - într-adevăr o victimă?

Deşi ţările din vest apreciază stabilitatea economică, Rusia nu este văzută cu ochi buni, iar criza recentă din Cirpu nu a făcut decât să înrăutăţească situaţia.

Ruşii erau nemulţumiţi de faptul că Europa, în special Germania, a ignorat eforturile ţării de a salva Ciprul, după cum a arătat în presa locală săptămâna trecută. Uniunea Europeană „a distrus în mod deliberat sistemul bancar din Cipru”, iar acordul internaţional de împrumut a fost comparat cu „bolşevismul din perioada sovietică”, au relatat publicaţiile ruseşti controlate de stat.

Rusia nu a fost ocolită, ţara fiind victima unei pedepse politice, fiind cunoscute interesele financiare cu privire la Cipru. Puterea de la Kremlin a folosit ţara mediteraneeană drept destinaţie a banilor companiilor ruseşti, datorită fiscalităţii avantajoase. Cu toate acestea, autorităţile nu au părut deranjate de circuitul de spălare a banilor şi de evaziunile fiscale care se petreceau chiar sub privirea lor. Rusia a fost chiar acuzată de unii specialişti că împărtăşeşte o parte din vină pentru actuala criză.

În prezent, „nu mai există relaţii între Europa Vestică şi Rusia”, potrivit lui Sergei Aleksashenko, fost şef adjunct al băncii centrale din ţară. Bancherul atrage atenţia că situaţia de criză din Cipru ar trebui luată drept un semnal de avertizare pentru autorităţile din Moscova pentru a-şi reforma cât mai curând practicile dezavantajoase.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite