Investitorii de pe pieţele financiare se aşteaptă la creşterea preţului petrolului

Investitorii de
pe pieţele financiare se aşteaptă la creşterea preţului petrolului

Preţul contractelor de tip future pentru ţiţei a crescut marţi pentru a doua zi consecutiv, indicând o viitoare apreciere semnificativă a petrolului, potrivit Reuters. Această tendinţă de pe pieţele financiare vine pe fondul reducerii cotelor de producţie a semnatarilor Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Ştiri pe aceeaşi temă

Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a crescut la nivelul de 54,71 dolari barilul (ora 15:30). În plus, datele fondurilor hedge indică o orientare generalizată către petrol. De la acordul OPEC pentru reducerea cotelor de vânzare a petrolului, investitorii deţin contracte future pentru ţiţei la un nivel record.

Pe 30 noiembrie 2016, producătorii de ţiţei din OPEC au stabilit pentru prima dată din 2001 să reducă drastic producţia de petrol, ca urmare a preţurilor scăzute din ultimii doi ani. Reducând cantitatea de ţiţei aflată pe piaţa internaţională, aceştia au pus presiuni ascendente pe preţurile globale.

“Cu toţii se bucură de preţurile mari, iar respectarea (cotelor – n.r.) tinde să fie bună în primele faze. Însă, pe măsură ce preţul continuă să crească, gradul de respectare va scădea”, explică economistul specializat în energie, Gary Ross, de la compania de consultanţă Pira Energy. Potrivit lui, OPEC va împinge preţul petrolului până la nivelul de 60 dolari barilul, dincolo de care ar fi încurajaţi producătorii rivali.

Analistul de investiţii Jonathan Chan de la Philip Futures din Singapore, avertizează că această măsură drastică a OPEC care a stabilit un puternic trend ascendent al preţurilor petrolului va genera o semnificativă bulă speculativă. Acesta avertizează: „Dacă va veni momentul în care aceste poziţii speculative se vor domoli, preţul petrolului va suferi o corecţie semnificativă.”

Până la începutul acestei luni, membrii OPEC şi-au respectat angajamentul, reducând producţia de petrol în proporţie de 90%. Singurii membri exceptaţi de la operarea acestei reduceri au fost Libia şi Nigeria pe motivul dificultăţilor economice pe care acestea le traversează.


WTI (NYMEX) pe perioadă de o lună; FOTO: nasdaq.com

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările