Industria turismului din Turcia, victimă a ameninţărilor teroriste şi a conflictului cu Rusia

Industria turismului din Turcia, victimă a ameninţărilor teroriste şi a conflictului cu Rusia

Patronii de hoteluri şi restaurante din Turcia se confruntă cu lipsa turiştilor străini

Turcia a elaborat un program pentru susţinerea sectorului turistic, care se confruntă cu anulări masive de rezervări din partea marilor tour operatori. Multe companii de profil au nevoie de sprijin pentru a evita falimentul cauzat de lipsa turiştilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Premierul turc Ahmet Davutoglu a promis acordarea unui grant de 87 de milioane de dolari sectorului de turism şi facilităţi pentru firmele care vor să-şi restructureze datoriile către bănci.

Turcia este o destinaţie populară printre turiştii germani în special, însă cererea a scăzut puternic, după ce în ianuarie, un atentat sinucigaş la Istanbul s-a soldat cu moartea a 10 cetăţeni germani.

Rusia, de unde proveneau aproape 10% dintre turiştii străini, a recomandat propriilor cetăţeni să evite deplasările în Turcia, după ce un avion rusesc a fost doborât la graniţa turco-siriană, în luna octombrie a anului trecut.

Industria turismului este vitală pentru finanţele Turciei, deoarece contribuie cu mai mult de jumătate la finanţarea deficitului de cont curent, una dintre principalele vulnerabilităţi a economiei naţionale.

Turcia se confruntă cu multiple ameninţări la securitatea sa. Face parte din coaliţia condusă de SUA care luptă împotriva Statului Islamic în Siria şi Irak şi din această cauză este ameninţată de atacuri teroriste.

Este de asemenea angrenată în lupta împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care luptă pentru autonomia Kurdistanului în sud-estul ţării, precum şi împotriva miliţiilor kurde din nordul Siriei.

Atentatul petrecut vinerea trecută în Ankara, soldat cu 28 de morţi, a fost revendicat de o grupare kurdă, ca răspuns la ofensiva armatei turce împotriva punctelor de rezistenţă ale PKK.

În ciuda acestei stări de lucruri, premierul Ahmet Davutoglu a spus că se aşteaptă ca turiştii ruşi să sosească în continuare în staţiunile lor preferate, Alanya şi Antalya, în ciuda relaţiilor îngheţate cu Kremlinul.

Veniturile din turism s-au redus în ultimul trimestru din 2015 cu 14,3%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Pe ansamblu, veniturile obţinute din turism s-au redus cu 8,3% în 2015, conform datelor comunicate de biroul de statistică turc.

În acest an, pierderile vor fi însă mai mari. TUI, cel mai mare tour operator din lume a anunţat că rezervările pentru sezonul estival au scăzut cu 40% din cauza problemelor de securitate cu care se confruntă turiştii străini.

Opt companii importante care organizează croaziere pe mare – MSC, Costa, Thomson, Aida, Norwegian Cruise Line, Regent Seven Seas Cruises – au scos Turcia de pe harta destinaţiilor în acest an din acelaşi motiv, a anunţat Camera de Comerţ din Izmir.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările