India se pregăteşte să semneze o pleiadă de contracte energetice cu Rusia. SUA avertizează că „nu este momentul potrivit să facă afaceri“ cu Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Narendra Modi este considerat un naţionalist hindus,însă este creditat cu miracolul economic din statul indian Gujarat, pe care l-a condus
Narendra Modi este considerat un naţionalist hindus,însă este creditat cu miracolul economic din statul indian Gujarat, pe care l-a condus

Washingtonul a avertizat autorităţile de la New Delhi că acum climatul de tensiuni de pe plan internaţional cu Rusia nu este propice pentru a face afaceri cu Moscova, înaintea unei vizite a preşedintelui rus, Vladimir Putin, relatează AFP.

„Am spus deja că acum nu este momentul potrivit pentru afaceri cu Rusia“, a avertizat Marie Harf, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, întrebată cu privire la vizita liderului de la Kremlin în India, programată pentru săptămâna viitoare.

„Bineînţeles, am transmis (acest mesaj) aliaţilor şi partenerilor noştri la nivel internaţional“, a afirmat oficialul american. SUA întreţin relaţii reci cu Moscova, în principal din cauza crizei din Ucraina.

Potrivit unor oficiali indieni, prima vizită a preşedintelui Putin după venirea la putere, în mai, a premierului indian Narendra Modi este destinată să intensifice schimburile comerciale ruso-indiene, limitate la 10 miliarde de dolari pe an.

Putin şi Modi ar urma să semneze aproape 15 acorduri comerciale.

„Există mai multe zvonuri privind aceste contracte comerciale, vom vedea cum va evolua situaţia“, a declarat Harf.

Istoria relaţiilor dintre Rusia şi India

După sfârşitul Războiului Rece, India şi Rusia au rămas pentru mult timp aliaţi foarte apropiaţi. Totuşi, Washingtonul şi New Delhi s-au apropiat semnificativ în ultimul deceniu, în special sub preşedinţia lui George W. Bush (2001-2009).

Succesorul lui Bush la Casa Albă, Barack Obama, va vizita India la sfârşitul lui ianuarie, la invitaţia premierului Modi, pe care l-a primit pe 30 septembrie în Biroul Oval, în cursul unei întâlniri fără precedent.

India a avut relaţii bune cu Rusia în principal din cauza faptului că, în trecut, ambele au avut relaţii tensionate cu China. Mai nou, însă, India a căutat relaţii îmbunătaţite cu SUA din cauza problemelor comune pe care ambele ţări cu extremiştii musulmani.

Zăcăminte de ţiţei şi cooperare cu Rosneft

Rusia a curtat enorm China în lumina sancţiunilor la care este supusă şi a semnat deja contracte de miliarde de dolari. Acum încearcă acelaşi lucru şi cu India. Deja Rosneft, gigantul petrolier rus de stat, a oferit 10% din imensul zăcământ Vankor companiei naţionale indiene ONGC Videsh. Anterior, Rosneft a vândut un alt pachet de 10% din zăcământul Vankor către China National Petroleum Corp (CNPC) pentru aproape un miliard de dolari.

De asemenea, Rosneft ar dori să se diversifice şi să trimită mai mult ţiţei către India. În luna martie, şeful Rosneft, Igor Sechin, a călătorit în India, unde a avut întâlniri atât cu oficialii ONG, dar şi cu reprezentanţii conglomeratului Relliance Industries, dar şi cu cei ai Indian Oil Corporation, cea mai mare companie de rafinare a ţiţeiului din India.

De altfel, în luna februarie, vicepremierul rus Dmitri Rogozin, a declarat că ONGC a propus realizarea unui oleoduct care să traverseze Afghanistanul şi Pakistanul, aceasta fiind cea mai scurtă rută pentru a pompa ţiţeiul din Rusia în India.

Gaze aduse prin China?

De asemenea, şi importurile de gaze naturale erau în discuţie. În vară, agenţia rusă Sputnik scria că premierul indian Narendra Modi vrea o conductă de gaze care să vină din Rusia. Criticii săi au arătat că ar fi mai bine să importe gaze naturale lichefiate din Qatar, dar acest stat este un aliat american, iar Modi încearcă să promoveze o politică independentă astfel încât să nu rişte pierderea gazelor din Qatar în cazul în care enervează Washintonul.

Acest proiect este susţinut de către GAIL, cea mai mare companie indiană de gaze, care doreşte extinderea conductelor care duc gaze ruseşti în China până pe teritoriul indian. Totuşi, India şi China au dispute legate de frontiere în Tibet şi o suspiciune generală domneşte între cele două state, astfel că dacă gazoductul ar trece prin China, acesta ar putea fi folosit pentru a presa New Delhi în diverse problematici, avertiza în februarie Serghei Pikin, director al Fondului de Dezvoltare Energetică.

În anii ’90, India a propus realizarea unui gazoduct numit TAPI – pe traseul Turkmenistan-Afghanistan-Pakistan-India, care să aibă 1.700 de kilometri lungime şi să transporte anual 30 de miliarde de metri cubi de gaze.

Armament şi tranzacţii fără dolari

În fine, Rusia ar mai dori şi ca plăţile să nu se facă în dolari americani, Moscova încercând să evite moneda americană. Anterior, Rusia a mai livrat Indiei şi armament, precum portavioane, şi este de aşteptat ca un astfel de contract să fie negociat şi acum, din moment ce şi China negociază cumpărarea de armament din Rusia.

Pe de altă parte, Rusia este extrem de lovită în aceste zile, după ce petrolul a scăzut de la 110 dolari pe baril la 65 de dolari pe baril, iar rubla s-a depreciat cu 40% faţă de dolarul american din cauza sancţiunilor şi a scăderii preţului ţiţeiului.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite