Harta punctelor fierbinţi din Europa Centrală şi de Est. Prognozele favorabile pot fi date peste cap de evoluţiile neaşteptate ale tensiunilor geopolitice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Începutul de an de pe pieţele financiare nu este corespunde cu prognozele pentru 2016   Foto Guliver / Getty Images
Începutul de an de pe pieţele financiare nu este corespunde cu prognozele pentru 2016   Foto Guliver / Getty Images

Principalele prognoze pentru acest an sunt favorabile pentru ţările din centrul şi estul Europei, în ciuda turbulenţelor de pe pieţele financiare pornite din China. Dar şi riscurile sunt mai mari decât în alţi ani.

Din regiunea ţării noastre, economia cu cele mai slabe performanţe în 2015, Ucraina, rămâne şi în acest an cea mai expusă la riscul unei recesiuni. Şansele unei noi recesiuni în următoarele 12 luni sunt printre cele mai ridicate din lume, de 60%, conform unui studiu elaborat de Bloomberg.

România este creditată cu o expansiune economică de 3,8% pentru acest an, foarte apropiată de valoarea anticipată şi de Banca Mondială, 3,9%. Şi Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au înanintat procentaje similare, îmbunătăţite faţă de estimările precedente: 4,1% respectiv 3,9%. Guvernul estimează pentrul anul în curs o creştere economică de circa 4%.

Riscurile se menţin însă ridicate în regiune. Printre acestea se numără agravarea tensiunilor geopolitice din Orientul Mijlociu, Asia de sud-est sau Coreea de Nord. O altă ameninţare este înrăutăţirea situaţiei economice a Chinei care poate induce o diminuare a investiţiilor pe pieţele emergente.

Un alt factor de risc îl reprezintă creşterea dobânzilor care ar antrena o scumpire a banilor inclusiv în România. Pe plan intern, o supraîncălzire a economiei în care se manifestă un exces de lichiditate ar putea conduce la stagnare, dacă nu la recesiune. Anul acesta este şi mai complicat pentru România, fiind un an dublu electoral: alegeri locale în primăvară şi generale în toamnă.

În Europa, economia Greciei, cu toate că a reuşit să rămână în zona euro şi să-şi recapitalizeze sectorul bancar rămâne în continuare fragilă. În plus, statul elen se confruntă şi cu o criză a emigranţilor care fug de răîzboaiele din Sria, Irak sau Afganistan.

Economia Rusiei va rămâne în teritoriul negativ şi în 2016, după ce s-a contractat în primele trimestre ale anului trecut cu 3,6%. Însă sfârşitul anului va aduce ieşirea din cea mai lungă perioadă de recesiune din ultimele două decenii. Sancţiunile impuse de SUA şi UE, precum şi preţurile scăzute ale petrolului, care contează cu 40% la veniturile bugetare au dus la scăderea economiei.

Prognozele n-au putut însă luat în calcul  turbulenţele de pe pieţele financiare de la începutul anului, soldate cu pierderi semnificative pe principalele burse ale lumii. Specialiştii spun că este cel mai dezastruos început de an din istorie, investitorii alegând mai degrabă opţiunea de vânzare decât de cumpărare.




 

prognoza europa
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite