Guvernul de la Roma salvează de la faliment cea mai veche bancă din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un eventual faliment al Monte dei Paschi ar fi pus în pericol economiile a zeci de mii de italieni
Un eventual faliment al Monte dei Paschi ar fi pus în pericol economiile a zeci de mii de italieni

Guvernul de la Roma a aprobat un decret pentru salvarea Băncii Monte dei Paschi di Siena SpA (BMPS), după ce cea mai veche bancă din lume nu a reuşit să găsească un investitor dispus să participe la majorarea de capital.

A treia bancă italiană trebuia să strângă o sumă totală de cinci miliarde de euro, prin vânzarea de acţiuni şi schimbul de datorii pe acţiuni, până la finele lunii, în caz contrar riscând să fie închisă, o mutare care ar submina încrederea în sectorul bancar din peninsulă. Premierul Paolo Gentiloni a anunţat că Executivul a autorizat un fond de 20 de miliarde de euro (20,9 miliarde de dolari) pentru a finanţa băncile aflate în dificultate, şi în primul rând Monte dei Paschi.

Guvernul de la Roma a dat asigurări că va acţiona în conformitate cu reglementările UE, ceea ce înseamnă că unii deţinători de bonduri Monte dei Paschi vor fi forţaţi să accepte pierderi, pentru ca plătitorii de taxe să nu fie nevoiţi să achite întreaga sumă.  Totuşi, Executivul şi Monte dei Paschi au promis protecţie pentru aproximativ 40.000 de mici deponenţi.

Măsurile aprobate vineri includ posibilitatea ca statul să injecteze capital în bănci pecum şi furnizarea de garanţii asupra împrumuturilor lor, pentru a se asigura că au suficiente lichidităţi, scrie Agerpres. Utilizarea fondurilor pentru sectorul bancar va înrăutăţi şi mai mult situaţia Italiei, ţara cu cel mai ridicat nivel al datoriei publice din zona euro după Grecia. Cei 20 de miliarde de euro vor majora datoria ţării la peste 134% din PIB.

Un eventual faliment al Monte dei Paschi ar fi pus în pericol economiile a zeci de mii de italieni şi, de asemenea, ar avea repercusiuni asupra întregului sector bancar italian, care are credite neperformante de 360 de miliarde de euro, aproape o treime din totalul întregii zone euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite