Goldman Sachs: Nici măcar OPEC nu mai poate salva acum petrolul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Îngheţarea producţiei nu ar aduce vreo mare schimbare, ba chiar ar stimula producătorii americani să îşi crească propria lor producţie      FOTO Shutterstock
Îngheţarea producţiei nu ar aduce vreo mare schimbare, ba chiar ar stimula producătorii americani să îşi crească propria lor producţie      FOTO Shutterstock

Liderii Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu vor putea face nimic pentru a ridica preţul ţiţeiului la reuniunea de la Alger, din septembrie, nici dacă vor agrea o limitare a producţiei, consideră banca americană Goldman Sachs, scrie MarketWatch.

Mai exact, Arabia Saudită şi Iranul au adus pe piaţă, împreună, în ultimele luni, un milion de barili pe zi producţie. Arabia Saudită încearcă să îşi majoreze cota de piaţă în cadrul războiului dus cu producătorii americani care extrag din zăcăminte neconvenţionale, în vreme ce Iranul îşi creşte producţia pentru a ajunge la nivelul de dinainte de impunerea sancţiunilor internaţionale. Acestea au fost ridicate ca urmare a acordului privind programul nuclear al Teheranului, de la începutul acestui an.

Pe de altă parte, Libia, Nigeria şi Irakul, care au avut probleme în prima parte a anului, îşi cresc acum producţia.

În Libia, NOC – compania petrolieră de stat, a fuzionat cu societatea concurentă controlată de rebeli, iar aceştia au anunţat că vor susţine un guvern de uniune naţională care să lupte împotriva ISIS. Acum producţia Libiei este de circa 400.000 de barili pe zi, dar înainte de declanşarea războiului civil era de 1,4 milioane de barili pe zi. Iar Libia are nevoie de bani pentru reconstrucţie, astfel că îşi va creşte producţia.

Nigeria a avut la rândul ei probleme cu militanţii care au atacat conductele din Delta Nigerului, iar aceştia sunt deschişi către discuţii cu autorităţile, astfel că ţara ar putea creşte producţia. Nigeria extrage acum 1,6 milioane de barili pe zi, cu peste 700.000 de barili mai puţin decât cantităţile produse în mod normal.

„Credem că niciuna dintre măsuri (dintre îngheţarea producţiei şi deprecierea dolarului n.r.) nu va fi suficientă pentru a sprijini preţurile mai departe“, scriu strategii Goldman Sachs, conduşi de către Damian Courvalin şi Jeffrey Currie, într-o notă trimisă clienţilor.

„În viziunea noastră, dezgheţarea relaţiilor dintre părţile aflate în zonele de conflict  cu producţie perturbată vor fi mai relevante pentru rebalansarea pieţei petrolului decât o îngheţare a producţiei convenită de OPEC, care va lăsa producţia oricum la niveluri-record şi ar fi contraproductivă dacă va susţine preţurile, pentru că aşa va fi stimulată producţia în alte locuri“, mai scriu ei.

Mai mult, activitatea producătorilor americani a început să crească din nou după atingerea minimului de 27 de dolari pe baril în luna ianuarie. Cotaţia ţiţeiului a ajuns la 50 de dolari în ultimele luni, astfel că producătorii americani au săpat mai multe foraje. Multe companii au redus foarte mult costurile şi acum pot reveni rapid în piaţă. De exemplu, Scott Sheffield – directorul executiv al producătorului american Pioneer Natural Resources, afirma la finele lunii iulie că societatea sa poate extrage petrol şi la doi dolari barilul în anumite câmpuri.

Goldman Sanchs merge pe scenariul în care petrolul va fi în continuare între 45 şi 50 de dolari până în vara anului viitor. Iar dacă producţia va creşte cu mai bine de 100.000 de barili pe zi, atunci media va fi de 45 de dolari barilul de petrol.

Şi banca franceză BNP Paribas este pesimistă. Aceasta şi-a redus estimările pentru preţul petrolului pentru următoarele trei trimestre, afirmând că discuţiile despre o îngheţare a producţiei OPEC este „ieftină“ şi că există excedent de producţie, care va continua să afecteze preţul.

Mai mult, Morgan Stanley crede că o acţiune coordonată a OPEC nu va putea fi posibilă. Şi asta pentru că atât Libia, cât şi Nigeria sunt membre ale OPEC şi nu vor putea fi de acord să rămână cu o producţie slabă în continuare, mult sub media normală, deoarece acest lucru le afectează finanţele.

Totuşi, Goldman susţine că o îngheţare a producţie ar fi posibilă. Întrebarea este dacă un astfel de acord va ajuta membrii cartelului la securizarea unui preţ mai mare al petrolului. Pentru că majorarea cotaţiilor bursiere de la începutul verii a dus imediat la reintrarea în producţie a unor zăcăminte din SUA. „Pe termen lung, o îngheţare a producţie va deveni cel mai probabil o auto-înfrângere, dacă va duce la suportul preţurilor şi mai departe, în contextul în care numărul forajelor din SUA a crescut cu 28% din mai încoace“, punctează Goldman Sachs.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite