Gigantul rus de stat Rosneft va prelua o participaţie indirectă semnificativă la Pirelli. Grupul italian are trei fabrici în România

Gigantul rus de stat Rosneft va prelua o participaţie indirectă semnificativă la Pirelli. Grupul italian are trei fabrici în România

Rosneft este controlată de către igor Sechin, fost vicepremier rus şi mâna dreaptă a preşedintelui Vladimir Putin   FOTO Reuters

Compania petrolieră Rosneft, controlată de statul rus, urmează să preia o participaţie indirectă semnificativă la Pirelli, după ce a ajuns la un acord cu un grup de acţionari ai producătorului italian de anvelope.

Rosneft va deţine 50% dintr-o nouă companie care va prelua participaţia holdingului Camfin la Pirelli. Camfin deţine în prezent 20,3% din acţiunile Pirelli, potrivit site-ului autorităţii de reglementare a pieţei de capital. Anunţul a fost făcut de către banca italiană Intesa Sanpaolo, citată de Reuters.
 
Restul acţiunilor societăţii care cumpără participaţia la Pirelli vor fi controlate de altă companie. La aceasta, Nuove Partecipazioni, în prezent acţionar indirect la producătorul de anvelope, are 80% din acţiuni, iar băncile italiene Intesa şi UniCredit deţin câte 10%.
 
Conform acordului, compania italiană de investiţii Clessidra urmează să vândă acţiunile pe care le are la Pirelli.
 
Pirelli deţine în România o fabrică de cord metalic la Slatina. Grupul italian mai deţine o fabrică de anvelope, tot la Slatina, şi o uzină de filtre pentru motoare diesel la Bumbeşti Jiu, judeţul Gorj.
 
Vânzarea către Bekaert a fabricilor de cord metalic
 
Pirelli a încheiat, la sfârşitul lunii februarie, un acord cu compania belgiană Bekaert privind vânzarea operaţiunilor de cord metalic, care includ cinci fabrici în Italia, Turcia, România, China şi Brazilia, pentru circa 225 milioane de euro.
Încheierea tranzacţiei depinde de obţinerea aprobărilor autorităţilor de reglementare şi este aşteptată în a doua jumătate a anului.
 
Mai puteţi citi:
 
L1 Energy, vehiculul investiţional al miliardarilor ruşi Mikhail Fridman şi German Khan, va prelua pentru 5,1 miliarde euro compania Dea, divizia producătoare de petrol şi gaze naturale a grupului german RWE, cu active în Marea Britanie, Germania şi Marea Nordului, scrie Bloomberg.
 
Şefii de la Gazprom şi Rosneft trebuie să renunţe la conturile bancare din străinătate
Ca şi alţi oficiali ruşi, directorii executivi ai giganţilor de petrol şi gaze Gazprom si Rosneft trebuie să renunţe la conturile bancare din străinătate, a declarat marţi şeful administraţiei de la Kremlin, Serghei Ivanov, citat de Ria Novosti.
 
Prin cumpărarea grupului TNK-BP, compania rusească de stat Rosneft a devenit cel mai mare producător de petrol din lume.
 
Rusia în era lui Vladimir Putin devine din ce în ce mai puternică. Gigantul rus Gazprom, o armă de influenţă extrem de puternică în lume, trece acum pe plan secund, iar Rosneft, un alt gigant producător de petrol, devine vioara întâi.
 
La doar o zi după ce organizaţia petrolieră ExxonMobil, din SUA, a preluat explotarea unei zone artice ce aparţine Rusiei, poliţia din Moscova a descins la sediul British Petroleum (BP). "Acţiunea este o dovadă vie a ceea ce se întâmplă când partenerii din domeniul petrolier intră în dispute cu guvernul", scrie "The New York Times".

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările