Gigantul petrolier Gazprom Neft, prezent şi în România, a cerut un ajutor de stat de 3,3 miliarde de dolari din cauza sancţiunilor impuse împotriva Rusiei

Gigantul petrolier Gazprom Neft, prezent şi în România, a cerut un ajutor de stat de 3,3 miliarde de dolari din cauza sancţiunilor impuse împotriva Rusiei

Gazprom Neft nu se mai poate împrumuta de la băncile occidentale sau de pe bursele din Vest

Gazprom Neft, braţul petrolier al gigantului Gazprom, a cerut un ajutor de la statul rus în valoare de 3,3 miliarde de dolari, scrie The Moscow Times, care preia Kommersant.

Grupul ar fi înaintat deja o scrisoare către vicepremierul Arkadi Dvorkovich, în care detaliază proiectele care au nevoie de finanţare, dar nu a aplicat ăn mod oficial pentru a primi banii, potrivit sursei citate.
 
Gazprom Neft se află pe lista sancţiunilor occidentale, grupul nemaiputând să se împrumute nici de la bănci, nici pe bursele din Uniunea Europeană.
 
Gazprom Neft deţine în România un lanţ de 18 benzinării prin intermediul NIS Petrol. Aceasta a fost compania petrolieră a Serbiei, dar a fost preluată de către Gazprom în anul 2008. Anul trecut, NIS Petrol dorea cumpărarea a circa 100 de benzinării de la Petrom în România.
 
Mai multe grupuri energetice ruse au fost pus pe lista sancţiunilor, cele mai de seamă fiind Rosneft, Transneft şi Gazprom Neft din domeniul petrolier şi Novatek – deţinut de oligarhul Ghenadi Timcenko, în domeniul gazelor naturale.
 
Sub sancţiunile SUA se mai află şi grupurile private Lukoil şi Surgutneftegaz, care nu mai au acces la tehnologie petrolieră americană.
 
Concomitent, cele mai mari bănci ruseşti de stat sunt şi ele blocate la a se împrumuta în Vest, respectiv Sberbank, VTB Group, Vneshconombank – banca de dezvoltare a Rusiei, Rosselkhozbank – banca agricolă a Rusiei şi Gazprombank – braţul financiar al Gazprom. Atât VTB, cât şi Gazprombank şi Rosselkhozbank au cerut anterior bani de la guvern.
 
În fine, sub sancţiuni se mai află şi o serie de grupuri din industria de armament, precum Rostec, Uralvagonzavod sau Rosoboronexport, cel mai mare exportator de tehnică militară din Rusia. 
 

Mai puteţi citi:

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările