Giganții financiari mută slujbele de pe Wall Street

0
Publicat:
Ultima actualizare:

		    		    Tot mai multe companii financiare aleg să renunțe la birourile de pe Wall Street în favoarea altor orașe mai ieftine FOTO: Mediafax
Tot mai multe companii financiare aleg să renunțe la birourile de pe Wall Street în favoarea altor orașe mai ieftine FOTO: Mediafax

Cele mai mari case de investiții din zona New York mută slujbele de pe Wall Street și se extind în locații mai ieftine ale Statelor Unite, amenințând poziția de mijloc care formează coloana vertebrală a angajatorilor de pe Wall Street. Schimbarea vine în contextul în care băncile iau în considerare și mai multe concedieri în această zonă, fapt care, pe termen lung, ar submina statul și baza de impozitare.

Schimbarea vine în contextul în care băncile iau în considerare și mai multe concedieri în această zonă, fapt care, pe termen lung, ar submina statul și baza de impozitare.

„Orașe ca New York și Londra vor rămâne centre financiare, dar majoritatea jucătorilor încep să fie mult mai atenți și se întreabă dacă pot muta un număr mare de slujbe,” a spus James Malick, partener la Boston Consulting Group, care consiliază băncile în ceea ce privește relocarea. Pe lângă taxele în creștere din New York, angajații se confruntă cu costuri imobiliare și de trai cu mult mai mari decât media națională.

Consultanții spun că au observat o creștere în acest domeniu, cunoscut ca „near-shoring” (transfer al afacerilor într-o țară sau stat alăturat, de obicei la granița țării de origine din considerente financiare). Compania Goldman Sachs, în timpul unei prezentări ținută în fața investitorilor la sfârșitul lunii mai, a lăudat economiile care se fac prin acestă relocare a activității.

„Anumite domenii trebuie să rămână în Statele Unite, dar nu trebuie să fie neapărat în New York sau chiar lângă client”, a spus  Malick. Relocarea este mai tentantă decât a fost înaintea crizei financiare datorită profiturilor anemice ale giganților investițiilor și  regulilor mai stringente ce taie în profiturile obținute din comerț.

Slujbele low-level au migrat peste hotare ca slujbe-suport sau ca birouri de call center în timp ce comercianții și bancherii sunt încă legați de zona New Yorkului, spun experții. În schimb servicii ca juridicul, contabilitatea, comerțul și resursele umane sunt mutate în locuri ca Salt Lake City, Carolina de Nord și Jacksonville, Florida.

Printre exemplele numeroase se află și Garry Douyon. El a apreciat slujba sa de consiliere a proceselor comerciale și lucrul cu comercianți și clienți ai RBS în Stamford, Connecticut, unde câștiga aproape 100.000 de dolari pe an, dar, când compania a decis toamna trecută să-i mute echipa în Salt Lake City cu un salariu de 60.000 de dolari, a declarat că nu prea are de ales. 

„Nici n-am luat în considerare mutatul”, a spus Douyon care a fondat o companie de bio-carburanți (All-City Clean Energy) în Brooklyn împreună cu patru alți parteneri. „Îmi plăcea RBS, dar sunt de fel de aici, am o casă, am copii la școală.” Câțiva membri ai echipei sale s-au hotărât să meargă, a adăugat dânsul, dar mulți au decis să rămână în zona New Yorkului.

Transferul posibil are implicații profunde pentru economia New Yorkului, care se bazează pe taxele și impozitele Wall Streetului. Anul trecut această industrie a contribuit cu 14 % la veniturile din impozite al New Yorkului.

Slujbele din zona tranzacțiilor financiare au scăzut cu mai mult de 15 % în plină criză financiară, conform Biroului de Statistică în Muncă. De atunci, au crescut cu aproape 12.000 dar la un număr de 191.200, angajarea este încă mult sub nivelul de dinainte de criză (213.000 în august). În opoziție, în timpul aceleiași perioade, statul Delaware a câștigat 1.300 de slujbe din zona tranzacțiilor, în timp ce Arizona a câștigat 2.600.

Guvernul federal nu urmărește în mod special slujbele de acest fel în Utah, Carolina de Nord sau în Florida, locații preferate pentru „near-shoring”. Dar datele obținute de la companii ilustrează această tendință.

De la sfârșitul anului 2009, forța de muncă a Deutsche Bank în New York a scăzut de la 7.400 la 6.900, chiar dacă personalul din Jacksonville a crescut de la 600 la 1.000. Personalul Credit Suisse din regiunea New York a scăzut cu 500 de angajați în ultimii patru ani, dar compania a adăugat 450 de slujbe în Carolina de Nord, în zona Raleigh, Cary, Durham și Chapel Hill. Și anul trecut, Bank of New York Mellon a tăiat 350 slujbe în New York, în timp ce a angajat 150 de oameni în Lake Mary, Florida.

Statutul de capitală financiară a New Yorkului nu va dispărea. Partea statului din slujbele din zona tranzacțiilor financiare din Statele Unite a rămas stabilă la aproape 24% în ultimii ani. „Chiar dacă industria tranzacțiilor financiare trece prin momente dificile, New York rămâne capitala financiară a lumii și nu văd cum ar putea acest lucru să se schimbe în viitorul apropiat,” a spus Thomas P. DiNapoli, revizorul statului New York.

Dar birourile regionale fac din ce în ce mai mult din munca complicată asociată de obicei cu Wall Streetul și centrele de tranzacții adiacente cum ar fi Jersey și Stamford. Acest lucru se aseamănă cu o mutare a anumitor slujbe din domeniul tehnologiei din Silicon Valley în Portland, Oregon și în orașe din Texas, spune Michael Shires, profesor la School of Public Policy din Pepperdine, cel care realizează un top anual al celor mai bune orașe pentru angajare.

„Mă aștept la o accelerare”, spune el, „luând în considerare faptul că, în timp ce aceste slujbe low-level duc lipsă de salarii mari și de notorietatea de obicei asociată cu Wall Street, ele sunt ale oamenilor de sprijin care de fapt fac totul să funcționeze.” În plus, sunt mai multe slujbe disponibile la mijlocul piramidei locurilor de muncă pe Wall Street decât în vârful ei.

Birourile Deutsche Bank din Jacksonville au început să funcționeze în 2008 ca birouri-suport, conform celor spuse de oficialii băncii. De atunci s-au adăugat slujbe în domeniul tehnologiei, în cel al personalului legislativ și cel de suport comercial. Mai recent, anumiți comercianți care tratează direct cu clienții sunt localizați aici. Costurile și impozitele mai mici sunt în spatele acestor schimbări, spun oficialii.

J. Keith Crisco, secretarul comerțului din Carolina de Nord, vizitează New Yorkul de trei-cinci ori pe an, pentru a se întâlni cu directorii firmelor care sunt deja în Carolina de Nord, cum ar fi Credit Suisse, în timp ce caută noi locații. O altă excursie este planificată în această lună.
Carolina de Nord a oferit aproape 14 milioane dolari lui Credit Suisee în subvenții pentru a-și aduce afacerile acolo.

Oficialii statului Delaware, care au anunțat în aprilie că au ademenit 1.200 de slujbe JPMorgan Chase, vor plăti băncii-gigant 10.1 milioane numerar în stimulente. Alan Levin, director al Biroului de Dezvoltare Economică Delawere, estimează ca medie salarială a acestor slujbe la 78.000 de dolari pe an. „Aceste slujbe vor fi aici pentru mult timp”, spune el. „Vrem să creăm nu doar slujbe, ci cariere.”

Eroziunea slujbelor mijlocii în sectorul financiar nu se limitează la New York. Într-o prezentare pentru analiști, la sfârșitul lui mai, Gary Cohn, președintele companiei Goldman Sachs, a descris ceea ce el denumește „strategia localizării de înaltă pretabilitate.” În afară de centre ca New York, Londra, Tokyo și Hong Kong, spune el, compania ar putea salva de la 40 la 75% din cheltuielile legate de slujbe.

Peste o treime din angajările la Goldman în 2011 și 2012 au fost în orașe ca Bangalore în India, Salt Lake City, Dallas și Singapore, conform spuselor domnului Cohn. Utah, care are legi mai libere și taxe mai mici ca New York, a fost o zonă preferată de Goldman pentru dezvoltare.

În timp ce forța de muncă a companiei Goldman în New York a fost stabilă încă de la sfârșitul lui 2009, la puțin peste 10.000 de angajați, angajații cu normă întreagă din Salt Lake City s-au dublat până la 1.400, aducând Goldman pe locul șase la nivel mondial. În plus față de personalul tehnologic și de operațiuni, Goldman și-a extins activitatea în cercetare și managementul investițiilor din zonă.

Acum, Douyon construiește o rafinărie la Brooklyn Navy Yard, zona maritimă a cartierului newyorkez. Rafinăria se dorește a fabrica biodiesel din deșeuri ca uleiul vegetal și grăsimi ale restaurantelor. În timp ce, spune dânsul, este un mod de viață mult mai flexibil și, speră el, mai lucrativ, încă simte hamurile pieței de investiții.  „Să fiu sincer, îmi lipsește munca de pe Wall Street.”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite