Germania intră în faza a doua a planului de urgenţă pentru gaze naturale. Ce înseamnă acest lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Germania intră, joi, în faza a doua a planului de urgenţă pentru gaze naturale care constă în trei etape, dar o clauză care ar permite companiilor de utilităţi să transfere clienţilor preţurile ridicate ale energiei nu va fi încă declanşată, au spus surse familiarizate cu subiectul, relatează Reuters.

Măsura ar fi cea mai recentă escaladare a conflictului dintre Europa şi Moscova, care a scos la iveală dependenţa blocului de aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia şi dificultatea de a găsi alternative.

Faza a doua din „etapa de alarmă”, planificată atunci când Guvernul observă un risc ridicat de probleme pe termen lung în aprovizionarea cu gaze, permite teoretic companiilor de utilităţi să transfere preţurile ridicate către industrie şi gospodării şi, prin urmare, să contribuie la reducerea cererii.

O sursă care a preferat să-şi păstreze anonimatul a spus că etapa va fi declanşată, iar alte două surse au declarat că această clauză ar dispărea.

Confruntându-se cu fluxurile de gaze în scădere furnizate de Rusia, Germania se află de la sfârşitul lunii martie în faza 1 a planului său de urgenţă, care include o monitorizare mai strictă a fluxurilor zilnice şi un accent pe umplerea instalaţiilor de stocare a gazelor.

Trecerea la faza 2 a făcut obiectul speculaţiilor, deoarece furnizorul rus Gazprom a redus fluxurile prin gazoductul Nord Stream 1 la doar 40% din capacitate săptămâna trecută, motivând această decizie prin lipsa echipamentelor care nu pot fi trimise din cauza sancţiunilor.

În a doua etapă, piaţa este încă capabilă să absoarbă volumul lipsă fără a fi nevoie de intervenţia statului, care s-ar implica în etapa finală de urgenţă.

Citeşte şi: Germania riscă recesiunea dacă Rusia opreşte livrările de gaze

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite