Germania ia în calcul destrămarea euro

Germania ia în calcul destrămarea euro

Moneda euro nu este suficient de puternică pentru a supravieţui crizei profunde, potrivit unui oficial german.

Moneda euro are puţine şanse de supravieţuire în urma crizei prelungite din Europa, iar limita de „viaţă” ar putea fi până la cinci ani de acum înainte, potrivit unuia dintre cei mai apropiaţi consilieri economici ai guvernului Germaniei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Economistul german Kai Konrad, preşedintele unui consiliu ştiinţific care oferă recomandări Ministerului de Finanţe din Germania, a declarat recent că cea mai importantă îngrijorare pentru econimie este Europa, şi nu moneda euro. După opinia sa, moneda unică are şanse limitate de a rămâne în picioare la încheierea crizei europene.

Este dificil de identificat o perioadă exactă de timp, asta depinde de mulţi factori. Însă cinci ani este o perioadă de timp realistă”, a explicat Konrad în cadrul unui interviu pentru ziarul german „Welt am Sonntag”.

Această predicţie pesimistă a unui important consilier este în contradicţie cu viziunea generală împărtăşită de guvernul german, potrivit căreia moneda euro trebuie păstrată deoarece este un garant al unităţii în Europa.

Fiecare ţară ar trebui să aibă libertate să acumuleze datorii, singura condiţie fiind aceea de a purta „singură responsabilitatea” deciziilor sale. 

Nicio ţară nu ar trebui să adune datorii fără să ignore posibilitatea ca investitorii să-şi piardă interesul. Este în favoarea oricărei ţări să îşi menţină propriile datorii la cele mai mici valori”, a adăugat specialistul german.

Cancelarul german Angela Merkel a insistat în mod repetat că intenţionează să facă orice este nevoie pentru a păstra moneda unică şi pentru a menţine zona euro în forma actuală, potrivit publicaţiei „The Telegraph”.

Nimeni nu ar trebui de acum înainte să se bazeze pe următorii 50 de ani drept plini de pace şi prosperitate în Europa. Tocmai de aceea sunt de părere că dacă va eşua euro, şi Europa va cădea”, declara Merkel în urmă cu doi ani.

Părerea generală împărtăşită de oficialii germani susţine că moneda euro este esenţială pentru prosperitatea unei naţiuni puternic orientate înspre export. Guvernul german preferă mai degrabă să ceară controale mai stricte la nivel european pentru bugetele naţionale, decât să accepte dizolvarea monedei euro.

Wolfgang Schaeuble, ministrul de Finanţe al Germaniei, a avertizat recent împotriva măsurilor de suplimentare a lichidităţii pentru a promova creşterea economică, deşi a admis că trebuie soluţionată rata şomajul în creştere din sudul Europei.

Ne confruntăm cu ceea ce seamănă cu o schizofrenie economică. Cu toţii spun că avem deficite prea mari, iar un nivel mare al lichidităţii ar face situaţia chiar mai periculoasă. De asemenea, mai sunt unii care spun că înregistrăm o creştere prea slabă, aşa că avem nevoie de o lichiditate şi mai mare”, a declarat Schaeuble în cadrul unui interviu pentru ziarul economic „Wirtschaftswoche”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările