Agenţia Internaţională pentru Energie avertizează Germania asupra costurilor nesustenabile cu energia verde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Energiile verzi cresc prea mult preţurile, afectând industria şi populaţia. Costul total este estimat între 700 de miliarde şi un trilion de euro până în 2039
Energiile verzi cresc prea mult preţurile, afectând industria şi populaţia. Costul total este estimat între 700 de miliarde şi un trilion de euro până în 2039

Sprijinul Germaniei către energia solară şi cea eoliană şi retragerea sa din domeniul nuclear cresc preţurile electricităţii la niveluri nesustenabile şi distrug suportul pentru agenda verde, avertizează Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA), citată de The Telegraph.

„Faptul că preţurile germane la electricitate sunt printre cele mai mari din Europa trebuie să fie un semnal de alarmă”, spune IEA. „Tranziţia către energie cu puţine emisii de carbon necesită acceptare publică, aşadar preţurile curentului trebuie să rămână la niveluri acceptabile”, mai arată instituţia.

Strategia Germaniei ţinteşte ca 50% din consum să provină din surse verzi până în 2030 şi 80% până în 2050, ceea ce constituie o mare provocare pentru baza industrială, mare consumatoare de energie.

Costuri de un trilion de euro

Peter Altmaier, ministrul german al Mediului, spune că până în 2039 costurile ar putea ajunge la un trilion de euro, deşi ar putea fi scăzute până la 700 de miliarde de euro prin reducerea tarifelor de injecţie garantate de stat. Sumele imense au sunat alarma în conştiinţa contribuabililor, în vreme ce industria se teme că dependenţa mare de energia eoliană din Marea Nordului ar fi exorbitantă şi ar putea risca o cădere abruptă.

„Sistemul energetic german este în esenţă stricat”, se arăta într-un raport recent al băncii australiene Macquarie. „Nu există destule cabluri care să aducă electricitatea în principalele centre industriale din regiunile Ruhr şi Rhin iar peticeala nu e de ajuns”, mai arată Macquarie.

Costurile cu electricitatea au urcat cu 11 puncte procentuale anul trecut, în parte din cauza subvenţiilor către sectoarele eolian şi solar. Subvenţiile fac puţine şi în privinţa creării de locuri de muncă, din moment ce firmele chinezeşti din domeniul solar au luat faţa celor germane.

IEA a mai avertizat că după 2015 pot fi aşteptate pene de curent. Decizia germană de a închide producţia nucleară a dus şi la creşterea importurilor de cărbune, mare generator de dioxid de carbon.

Problema românească în acelaşi registru

România are aceeaşi problemă. Schema de sprijin prin certificate verzi este de doua ori mai generoasă decât media europeană în ţara noastră, în vreme ce la solar este de şase ori mai mare. Premierul Victor Ponta s-a dus săptămâna trecută la Bruxelles pentru a negocia amânarea acordării unor certificate în contextul în care România are cea mai mare schemă de sprijin din întreaga Uniunea Europeană. Potrivit lui Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, oficialii europeni au fost de acord cu amânarea unei cote de certificate: două pentru fiecare MWh produs din solar şi câte unul pentru eolian şi microhidro. În acest moment se acordă şase pentru energia fotovoltaică, două pentru sectorul eolian şi trei pentru microhidro.

Potrivit Asociaţiei Române pentru Energia Eoliană (RWEA), autorităţile trebuie să notifice oficial Comisiei Europene intenţia de a modifica schema de sprijin şi să obţină avizul scris al acesteia pentru a aplica noua legislaţie. „O aprobare a Comisiei presupune însă o procedură oficială, în care se prezintă documente, cifre, explicaţii şi se finalizează cu un aviz scris şi dat apoi publicităţii. Drept urmare, RWEA consideră că declaraţiile oficiale care susţin ‘unda verde’ a Comisiei Europene pentru a promova OUG sunt hazardate şi provoacă dezinformare”, susţin reprezentantii asociaţiei. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite