George Soros spune că „se coace” o nouă criză financiară mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aprecierea dolarului şi fuga capitalului de pe pieţele emergente ar putea conduce la o nouă criză financiară „majoră”, spune investitorul miliardar George Soros, avertizând Uniunea Europeană că se confruntă cu o ameninţare existenţială iminentă, scrie Bloomberg.

„Omorârea” acordului nuclear cu Iranul şi „distrugerea” alianţei transatlantice dintre UE şi SUA sunt „de aşteptat să aibă efecte negative asupra economiei europene şi să cauzeze alte dislocări”, inclusiv o depreciere a monedelor pieţelor emergente, a spus Soros, într-un discurs ţinut marţi la reuniunea anuală a Consiliului european pentru relaţii internaţionale de la Paris. „Ne-am putea îndrepta către o altă criză financiară majoră”, a subliniat el.

Avertismentul îndrăzneţ venit din partea miliardarului apare într-un moment în care obligaţiunile italiene au sărit la maximul ultimilor ani, iar economii emergente majore, precum Turcia şi Argentina, se luptă să rezolve consecinţele provocate de o inflaţie galopantă.

Soros, care a fost recent obiectul unor critici venite din partea ţării sale natale, Ungaria, şi-a expus viziunea sumbră asupra Uniunii Europene. „Tot ce se putea întâmpla rău s-a întâmplat deja”, a declarat el, menţionând criza refugiaţilor şi politicile de austeritate care i-au propulsat la putere pe populişti, precum şi „dezintegrarea teritorială”, exemplificată prin Brexit. „Nu mai este o figură de stil să spunem că Europa este într-un pericol existenţial, este realitatea dură”, a spus el.

Remediul propus de Soros pentru câteva din problemele cu care se confruntă Europa este un Plan Marshall finanţat de UE pentru Africa, în valoare de 30 de miliarde de euro pe an, care ar mai destinde presiunile migratorii către continentul european. El a propus, de asemenea, o transformare radicală a UE, inclusiv abandonarea clauzei de a forţa statele sale membre de a se alătura monedei unice. „Euro are multe probleme nerezolvate şi acestea nu trebuie lăsate să distrugă Uniunea Europeană”, a mai spus Soros. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite