General Electric oferă 12,4 miliarde euro pentru divizia de energie a Alstom

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gigantul american General Electric, cea mai mare companie industrială din lume, a lansat o ofertă de 12,4 miliarde euro pentru preluarea diviziei de energie a grupului francez Alstom, intrând oficial în negocieri după mai multe săptămâni de tatonări în urma cărora care s-au implicat în discuţii guvernul francez şi grupul german Siemens.

Consiliul Director al Alstom a dat aviz pozitiv ofertei propuse de grupul american GE şi a desemnat o comisie independentă să evalueze tranzacţia până la 2 iunie, a anunţat miercuri GE într-un comunicat.

Dacă evaluarea va avea concluzii favorabile, Alstom va intra în negocieri în exclusiviate cu GE.

Siemens se poate încă implica printr-o ofertă concurentă. Compania germană a anunţat marţi că va face o ofertă pentru Alstom după ce va dobândi accesul la anumite informaţii financiare.

Siemens a cerut Alstom acces la datele financiare şi permisiunea de a realiza interviuri cu managementul, a anunţat marţi grupul german într-un comunicat. Surse apropiate situaţiei au declarat pentru Bloomberg că Siemens este dispus să facă o ofertă financiară cel puţin la fel de atractivă ca cea a GE.

Trenurile TGV, subiect sensibil

Anterior, Arnaud Montebourg, ministrul francez al Industriei, a declarat că Siemens a oferit un schimb de active. Mai exact, oferă Alstom divizia sa de trenuri contra celeia de energie. Astfel, s-ar crea doi giganţi europeni în respectivele domenii.

Alstom produce echipamente energetice şi trenuri de mare viteză, inclusiv cunoscutele TGV. Operaţiunile din domeniul energiei care reprezintă 70% din afacerile companiei franceze. Preluarea diviziei de trenuri este un subiect sensibil in Franţa, unde statul a salvat de la faliment grupul Alstom acum 10 ani.

Guvernul francez poate interveni pentru protejarea companiilor pe care le consideră de importanţă strategică. În 2005, statul a adoptat un decret pentru a bloca eventuala preluare a Danone de către Pepsi. Cea mai mare preluare efectuată în Franţa de o companie americană este tranzacţia prin care Kraft Foods a cumpărat divizia de fursecuri şi biscuiţi a Danone, în 2007, pentru 7,2 miliarde de dolari. 

Ambele sunt prezente în România

Alstom are aproximativ 1.050 de angajaţi în centrele de producţie şi birourile din România. Compania franceză este prezentă în domeniul energetic, în transporturi şi în reţele electrice inteligente. De asemenea, prin compania Alstom General Turbo, în care deţine 51%, produce componente pentru echipamente energetice. Cea mai cunoscută activitate a Alstom în România este mentenanţa făcută pentru trenurile de metrou.

Boygues sprijină strategia Alstom

Anterior, cel mai mare acţionar al Alstom, grupul francez Boygues, a anunţat că susţine strategia companiei. Boygues este unul dintre cele mai mari grupuri de construcţii din Europa. Acesta deţine 29,4% din titlurile companiei.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/alstom" target="_blank">View the story "Alstom" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite