GdF SUEZ intră în proiectul Nabucco la cinci ani după prima încercare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul franco-belgian de utilităţi GdF SUEZ a preluat de la concernul austriac OMV un pachet de 9% din acţiunile Nabucco Gas Pipeline International, intrând astfel în compania care realizează gazoductul Nabucco.

"Intrarea GdF Suez în proiectul Nabucco Vest reprezintă un progres semnificativ. Demonstrează că suntem pe calea cea bună pentru a furniza Europei mai multe gaze naturale şi pentru a asigura noi surse de gaze pentru viitor", a declarat Gerhard Roiss, directorul general al OMV, într-un comunicat.

În acest moment, printre acţionari se mai află Transgaz (România), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), BOTAS (Turcia), MOL (Ungaria), GDF Suez (Franţa) şi OMV (Austria).

OMV a preluat în martie participaţia de 16,67% a grupului german RWE la Nabucco, după ce această companie a decis să se retragă din proiect. Anterior, OMV deţinea alţi 16,67%.

GdF SUEZ a mai fost în cărţi pentru intrarea în proiect în anii 2007-2008, însă atunci a fost preferat grupul german RWE din cauza unor animozităţi dintre guvernele francez şi turc.

Începerea lucrărilor la Nabucco este programată pentru 2015, iar primele livări ar urma să fie făcute în 2018 în Georgia şi Turcia. Totuşi, primele molecule de gaz vor ajunge în Europa în 2019.

Nabucco West, versiune scurtă

Proiectul Nabucco West vizează conectarea depozitului de la Baumgartden (Austria) la conducta TANAP, care traversează Turcia, via Austria, Ungaria, România şi Bulgaria.

Iniţial, gazoductul trebuia să traverseze şi teritoriul Turciei, având o lungime de 3.900 kilometri şi un cost estimat la 7,9 miliarde euro. Proiectul a fost revizuit anul trecut şi redenumit Nabucco West, lungimea fiind redusă la 1.315 kilometri. Costul acestuia nu a fost, însă, precizat.

Nabucco Vest este proiectat să aibă o capacitate de transport de 31 de miliarde de metri cubi de gaz pe an.

Decizia finală se ia luna viitoare

Concernul Shah Deniz este aşteptat să ia luna viitoare decizia în privinţa rutei care va fi selectate pentru traseul gazului extras din faza a doua a uriaşului zăcământ. Nabucco West va concura cu Trans-Adriatic  Pipeline (TAP), care este programată să traverseze Grecia şi Marea Adriatică, până în Italia.

Reinhard Mitschek, directorul executiv al Nabucco Gas Pipeline International GmbH, declara săptămâna trecută la Bucureşti că Nabucco Vest are mai multe atuuri: este cea mai scurtă rută, iar pe parcursul său există depozite de gaze, ceea ce creşte flexibilitatea. În plus, Italia are o coastă mare, ceea ce înseamnă că mai multe terminale de gaz natural lichefiat (GNL) pot face concurenţă gazului azer, în vreme ce statele traversate de Nabucco Vest nu au această posibilitate.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite