Gazul rusesc „curge“ printr-o nouă conductă către Europa. Ce ţări primesc resurse de la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul Turkstream FOTO turkstream.info

Rusia a început să livreze gaze naturale către Europa prin noua conductă TurkStream, a declarat duminică directorul Bulgartransgaz, operatorul reţelelor de transport de gaze naturale din Bulgaria, scrie Reuters. Astfel, Moscova încearcă să reducă transporturile prin Ucraina.

Rusia a decis să construiască gazoductul TurkStream şi să dubleze capacitatea conductei NordStream către Germania, prin Marea Baltică, ca parte a planurilor de ocolire a Ucrainei în livrările sale de gaze în Europa.

„Livrările de gaze ruseşti nu numai pentru noi, dar şi pentru Grecia şi Macedonia de Nord sunt efectuate prin noul punct de intrare (la graniţa Bulgariei cu Turcia)”, a declarat, pentru postul naţional de radio al Bulgariei, BNR, Vladimir Malinov, directorul Bulgartransgaz.

Anterior, producătorul rus de gaze naturale Gazprom a informat că a început să livreze aproximativ 3 miliarde de metri cubi de gaz către Bulgaria, prin TurkStream, la 1 ianuarie, înlocuind conducta Trans-Balkan care a trecut anterior prin Ucraina şi România.

Anul trecut, Gazprom a expediat pe această rută aproximativ 3 miliarde de metri cubi de gaz în Grecia şi aproximativ 500.000 milioane de metri cubi în Macedonia de Nord.

Vladimir Malinov a spus că în prezent conducta TransBalkan este inactivă, dar a adăugat că această conductă este reversibilă şi poate fi folosită pentru transporturile în România, Moldova şi Ucraina, dacă există cerere.

TurkStream a fost construit ca două conducte, fiecare având o capacitate anuală de 15,75 miliarde de metri cubi. Prima conductă are ca scop aprovizionarea Turciei, iar cea de-a doua va merge mai departe din Bulgaria până în Serbia şi Ungaria. Bulgaria speră să poată efectua transporturi către Serbia până în luna mai şi să construiască întreaga secţiune până la sfârşitul anului.

În timp ce Rusia şi Ucraina au semnat, la sfârşitul anului trecut, un acord pe cinci ani privind tranzitul gazelor în Europa, volumele vor scădea de la 65 miliarde de metri cubi în 2020 la 40 miliarde de metri cubi anual, din 2021 până în 2024.

Relaţiile dintre aliaţii de odinioară s-au deteriorat de când Rusia a anexat Crimeea în martie 2014, iar separatiştii pro-Kremlin au confiscat o parte din estul Ucrainei.

Ucraina a sistat propriile importuri directe de gaz rusesc în noiembrie 2015.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite