Gazprom şi-a majorat profitul cu o treime în primul semestru. Prin ce intermediari vinde gaze României

Gazprom şi-a majorat profitul cu o treime în primul semestru. Prin ce intermediari vinde gaze României

Datele financiare publicate de grupul rus Gazprom pe primul semestru arată o creţtere de 32,4% a profitului net faţă de perioada similară a anului trecut, o mare parte a acestui profit fiind obţinut în urma vânzărilor de gaze naturale, inclusiv către România.

Potrivit datelor financiare, profitul net pe primele şase luni a fost de  878,6 miliarde ruble (11,9 miliarde euro la cursul de schimb actual), faţă de 663,5 miliarde ruble în aceeaşi perioadă a anului trecut, scrie AFP, citată de Agerpres. În ceea ce priveşte cifra de afaceri, aceasta a crescut uşor, cu 2,6% în ritm anual, până la 4.976 miliarde ruble.
 
Gazprom furnizează o treime din gazele naturale consumate în Europa şi chiar dacă partea sa din piaţa europeană a avut tendinţa să crească în ultimii ani, grupul rus trebuie să facă faţă concurenţei venite din partea gazelor naturale lichefiate.
 
Anul trecut, Gazprom şi-a dublat profitul net până la 20,2 miliarde euro, graţie unei creşteri record a volumelor şi a preţului gazelor naturale vândute în Europa. 
 
Vânzările de gaze spre Europa au fost responsabile pentru aproape 70% din veniturile realizate de Gazprom. Cota Gazprom pe piaţa gazelor naturale din Europa a atins un nivel record de 36,7% anul trecut, de la un nivel de 34,7% în 2017.
 
Companiile româneşti nu au contracte directe de import cu Gazprom, ci prin două firme intermediare: Imex Oil, o subsidiară a grupului rus Conef, şi WIEE, un joint-venture între Gazprom şi nemţii de la Wintershall.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: