Gazprom ia în calcul construcţia „Nord Stream 3”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gazprom

Gazprom nu exclude construcţia în viitor a gazoductului „Nord Stream 3” în cazul în care Europa va solicita un volum mai mare de gaze naturale, a declarat Aleksander Medvedev.

"Avem rezerve confirmate, dispunem de transport, suntem gata să construim noi rute pentru livrare. Dacă Europa va anunţa care are nevoie de gaz, va fi gata să semneze toate contractele necesare, atunci nu exclud că va fi nevoie de noi proiecte de transportarea a combustibilului — cum ar fi Nord Stream 3", a spus Medvedev într-un interviu oferit postului „Rossia 24", citat de Sputnik.md.

Anterior, Gazprom a anunţat că urmăreşte cu atenţie situaţia reducerii volumului de gaz extras în Groningen, în contextul reducerii volumelor în Uniunea Europeană.

Groningen este cel mai mare câmp de gaze din Europa, aflat în Olanda. În martie, prim-ministrul ţării, Mark Rutte, a comunicat că statul planifică să reducă până în anul 2022 volumul de gaz extrase până la 12 miliarde de metri cubi pe an, renunţând la această activitate din anul 2030.

Ucrainenii au calculat ce pierderi le va cauza Nord Stream 2

Pierderile Ucrainei după lansarea proiectului Nord Stream 2 s-ar putea ridica la aproximativ 3 miliarde de dolari, anunţă agenţia UNN, cu referire la directorul comercial al companiei Naftogaz, Iurie Vitrenko.

„E vorba chiar de o sumă mare, de aproximativ trei miliarde de dolari, respectiv 3 la sută din PIB. Ucraina acum trebuie să-şi apere în mod insistent interesele sale, înainte de toate — interesele economice", a spus Vitrenko, adăugând că „în cazul în care va fi sistat tranzitul, sporesc riscurile militare pentru Ucraina, iată de ce pentru noi este foarte important să păstrăm tranzitul gazului".

Acesta a menţionat că în prezent Kievul lucrează asupra păstrării tranzitului şi intenţionează să întreprindă anumiţi paşi pentru diminuarea riscurilor construcţiei „Nord Stream 2". Potrivit lui Vitrenko, ţara se află în aşteptarea verdictul Uniunii Europene, care ar putea influenţa asupra deciziei de construcţie a sistemului rus de transport a gazului.

Anterior, compania ucraineană "Naftogaz" a calificat drept "neplăcută, însă prognozabilă" decizia Germaniei de eliberare a autorizaţiilor pentru construcţia gazoductului „Nord Stream 2".

Proiectul „Nord Stream —2" presupune construcţia a două ramuri cu o capacitate totală de 55 miliarde de metri cubi pe an. Conductele vor lega ţărmul Rusiei cu ţlitoralul Germaniei, prin Marea Baltică, fiind instalate în apropierea gazoductului „Nord Stream".

Compania „Nord Stream 2 AG", operatorul gazoductului, urmează să primească în lunile următoare autorizaţiile necesare pentru construcţia conductei din patru state: Rusia, Suedia, Danemarca şi Finlanda.

Împotriva proiectului se pronunţă câteva state. Letonia, Lituania şi Polonia au adoptat o declaraţie comună în care condamnă proiectul „Nord Stream — 2". Liderii acestor ţări sunt convinşi că proiectul are un caracter strict politic. Potrivit presei, această declaraţie a fost semnată, de asemenea, de oficialităţile de la Kiev şi Chişinău.

De asemenea, de construcţia gazoductului se arată nemulţumite şi SUA, care îşi propun să exporte gaz lichefiat în Europa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite