Gazoductul Nord Stream 2 este finanţat integral. Gazprom nu intenţionează să vândă participaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gazprom conducta

Proiectul gazoductului Nord Stream 2 este pe deplin finanţat, a afirmat miercuri adjunctul directorului general al Gazprom, Famil Sadygov, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Sadygov a anunţat că Gazprom nu este interesat de Oferta Publică Secundară (SPO) şi nu intenţionează în prezent să-şi vândă participaţia deţinută la firma Novatek.

Tot miercuri, Gazprom a informat că exporturile sale de gaze naturale în afara fostei Uniuni Sovietice au crescut în perioada 1 ianuarie - 15 iunie 2021 cu 26,7%, la 92,3 miliarde metri cubi (bcm).

Producţia de gaze a Gazprom a urcat în perioada menţionată cu 17,2%, la 241,4 miliarde metri cubi.

Pentru acest an Gazprom se aşteaptă ca profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) să se situeze la 30 miliarde de dolari.

Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari, finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper şi Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Putin: Gazprom va umple Nord Stream cu gaz

În urmă cu două săptămâni, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, anunţa că au fost parcurse noi etape în construcţia gazoductului Nord Stream 2, menit să furnizeze gaz rusesc în Europa şi care s-a confruntat cu numeroase obstacole, potrivit AFP.

„În urmă cu două ore şi jumătate, montarea primei linii a gazoductului Nord Stream 2 a fost încheiată cu succes. Munca la cea de a doua linie continuă", a declarat preşedintele rus în cadrul sesiunii plecare a Forumului Economic de la Sankt-Petersburg, scrie Agerpres.

"De partea germană, ţevile au venit. De partea rusă, trebuie ridicate şi sudate, asta este tot. Dar montarea propriu-zisă s-a terminat", a spus Putin, care a adăugat că "Gazprom este gata să umple Nord Stream 2 cu gaz".

În urma acestui anunţ, acţiunile Gazprom care deja au cunoscut un nivel ridicat în ultimele zile au atins deja noi recorduri.

Nord Stream 2, a cărui dare în folosinţă era iniţial prevăzută la începutul lui 2020, urmează să dubleze capacităţile de livrare de gaz natural rusesc spre Europa. Gazoductul urmează să treacă prin Marea Baltică între Rusia şi Germania, principalul susţinător al proiectului.

Din punctul de vedere al Washingtonului şi al anumitor ţări europene - Polonia, ţările baltice şi Ucraina - acest gazoduct cu două linii va creşte dependenţa europenilor de gazul rusesc, pe care Moscova l-ar putea utiliza pentru a exercita presiuni politice.

Nord Stream 2 s-a confruntat cu importante întârzieri din cauza acestor obiecţii şi a ameninţării cu sancţiuni americane. SUA au renunţat în cele din urmă în luna mai la adoptarea de sancţiuni, considerând că acestea ar fi afectat relaţiile cu Berlinul.

Pentru susţinătorii proiectului, cu Germania în frunte, conducta submarină, a doua care trece prin Marea Baltică, este un proiect pur comercial care care nu trebuie să facă obiectul unor consideraţii politice.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite