Găşti criminale chineze răspândesc intenţionat pesta porcină pentru a face bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile la carnea de porc au crescut din cauza pestei porcine africane, iar unele găşti criminale din China răspândesc intenţionat boala, ca să profite de pe urma ei, scrie South China Morning Post.

Infractorii chinezi au exploatat criza pestei porcine africane din ţară prin răspândirea intenţionată a bolii, pentru a-i obliga pe fermieri să îşi vândă porcii la un preţ scăzut. Carnea este apoi vândută prin contrabandă drept carne sănătoasă.

Uneori, bandele răspândesc zvonuri despre virus, care este fatal pentru porci, dar în cazuri mai extreme folosesc drone pentru a arunca obiecte infectate în ferme, potrivit unei anchete a revistei China Comment, care este afiliată agenţiei de ştiri de stat Xinhua.

Boala a redus efectivele de porci din ţară cu peste 40 la sută din cauza sacrificiilor în masă destinate să oprească răspândirea ei în continuare.

Drept urmare, preţul cărnii de porc este mai mult decât dublu. Acest lucru oferă oportunităţi infractorilor.

Ancheta arată că găştile au încercat să răspândească panica în rândul fermierilor pentru a-i forţa să-şi vândă animalele la un preţ mai mic.

Uneori, ei răspândesc zvonuri despre răspândirea bolii într-o localitate şi chiar lasă porci morţi pe marginea unui drum pentru a face fermierii să creadă că infecţia se răspândeşte.

În unele cazuri extreme, găştile au plasat chiar şi furaje infectate în interiorul fermelor locale de porci.

„Una dintre filialele noastre a zărit odată drone care aruncă obiecte necunoscute în ferma de porci, iar ulterior o inspecţie a descoperit virusul pestei porcine africane în aceste obiecte”, a spus un manager al fermierilor.

După ce cumpără porcii, găştile vând apoi pe piaţa de contrabandă animalele sau carnea lor, în zone unde preţurile sunt mai mari. Acest lucru are loc în ciuda interdicţiei de a transporta carne de porc sau animale între provincii pentru a controla răspândirea bolii.

Marja de profit poate fi de până la 1.000 de yuani (143 dolari) pe porc, astfel că dealerii au acumulat profituri substanţiale.

Numai în sud-vestul provinciei Yunnan autorităţile au interceptat deja 10.000 de porci vii, unii infectaţi cu virusul pestei porcine africane, care erau destinaţi altor provincii.

Poliţia estima că o gaşcă a vândut prin contrabandă 4.000 de porci din provincie într-o singură zi.

Contrabandiştii dau mită inspectorilor şi falsifică certificate de carantină pentru a vinde animalele dincolo de graniţele provinciilor. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite