Franţa, datoare vândută: Împrumuturile depăşesc PIB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datoria Franţei ar urma să depăşească 115% din PIB până la finalul anului, din cauza costului măsurilor de criză, în contextul pandemiei de coronavirus (COVID-19), a afirmat duminică ministrul francez pentru Buget, Gerald Darmanin.

"Fără îndoială va fi peste 115% din PIB la finalul anului". Guvernul nu intenţionează să majoreze impozitele pentru a reduce datoria, a spus ministrul, într-un interviu acordat postului de televiziune RTL, transmite Reuters.

La finalul lunii martie, Institutul Naţional de Statistică (Insee) a informat că datoria s-a situat la 98,1% din PIB în 2019, un nivel similar cu cel din 2018, în timp ce deficitul bugetar s-a situat la 3% din PIB, în creştere de la 2,3% din PIB în 2018.

Guvernul francez anunţa în aprilie că se aşteaptă ca pachetul de criză să coste 100 de miliarde de euro, peste 4% din PIB. De atunci au fost anunţate şi alte măsuri de sprijinire.

Oficialii Comisiei Europene au anunţat recent suspendarea regulilor privind disciplina bugetară în UE, o măsură inedită care va permite statelor membre să cheltuiască oricât va fi necesar pentru a lupta împotriva consecinţelor economice ale pandemiei. Printre obligaţiile pe care statele membre nu vor mai trebui să le respecte se numără şi prevederile care cer ca deficitul public să rămână sub pragul de 3% din PIB şi datoria sub pragul de 60% din PIB.

Numărul de cazuri de COVID-19 a ajuns la 182.469 în Franţa, iar numărul de decese este de 28.332.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite