FOTO VIDEO Cum arată magazinul viitorului Amazon Go, unde nu există cozi sau casieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amazon Go FOTO Jason Del Rey / Recode
Amazon Go FOTO Jason Del Rey / Recode

Amazon Go a deschis luni magazinul viitorului, unde clienţii intră doar pe baza aplicaţiei companiei, iau produsele de pe raft şi pur şi simplu ies din magazin fără a sta la o casă sau la coadă.

După un ani de testări, Amazon a deschis luni un magazin-experiment care ar putea revoluţiona vânzările cu amănuntul. Magazinul, aflat în Seattle şi numit Amazon Go, se bazează pe camere şi senzori pentru a urmări ceea ce cumpărătorii iau din rafturi şi ceea ce pun înapoi. Casele de marcat şi cozile de plată nu există: clienţii sunt facturaţi după ce au părăsit magazinul folosind cardurile de credit pe care le-au înregistrat în aplicaţia Amazon.

Cum funcţionează sistemul             

Magazinul de 167 de metri pătraţi este situat într-o clădire de birouri a Amazon. Pentru a începe cumpărăturile, clienţii trebuie să scaneze o aplicaţie smartphone a Amazon Go şi să treacă printr-un turnichet închis.

Prânzuri deja gătite îi întâmpină pe cumpărători atunci când intră. Mai departe în magazin, cumpărătorii pot găsi o mică selecţie de produse alimentare. Un angajat al companiei Amazon verifică documentele din secţiunea de vinuri şi bere a magazinului, pentru a vedea dacă cei care cumpără alcool sunt majori.

Monitorizarea de deasupra prin camere de filmat şi senzorii de greutate din rafturi ajută Amazon să determine exact ceea ce fac oamenii.

Dacă un cumpărător ia un articol de pe raft, Amazon îl adaugă în coşul său virtual. Dacă îl pune înapoi pe raft, produsul este eliminat din coşul virtual. La 10 minute după ce cumpărătorul iese prin porţile de acces ale magazinului cu produsele achiziţionate, contul său asociat este taxat şi compania eliberează o chitanţă digitală.

O mare parte din magazin va părea familiară cumpărătorilor, în afară de procesul de check-out. Deşi Amazon este cunoscut pentru preţuri online dinamice, compania a tipărit etichete de preţ la fel ca şi magazinele tradiţionale.

Aplicaţia le spune cumpărătorilor şi cât timp au petrecut în interiorul magazinului.

Ce probleme încă există

Magazinul a fost deschis pentru angajaţii Amazon încă din data de 5 decembrie 2016, iniţial într-o fază de testare. În acel moment, Amazon a spus că se aşteaptă ca publicul larg să poată începe să folosească magazinul la începutul anului 2017.

Există încă provocări în ceea ce priveşte această nouă tehnologie, potrivit unei persoane familiarizate cu problema. Acestea includ identificarea corectă a cumpărătorilor cu tipuri de corpuri similare, a spus persoana.

Totodată, copiii sunt o altă problemă. Când ei au fost aduşi în magazin în timpul perioadei de probă a tehnologiei, au cauzat dezastru prin mutarea obiectelor în locuri incorecte, a adăugat persoana.

Cu toate acestea, Gianna Puerini, vicepreşedinte al companiei Amazon Go, a declarat într-un interviu că magazinul a funcţionat foarte bine pe parcursul fazei de testare, datorită a patru ani de cercetare.

Implicaţii majore pentru industria retail

Implicaţiile pentru personalul din comerţul cu amănuntul sunt ameninţătoare. Profesia de casiereste al doilea cel mai des întâlnit loc de muncă din SUA, iar automatele de auto-check-out sunt mult mai puţin frecvente aici decât în Europa sau Japonia.

Pentru comercianţi cu amănuntul, deschiderea magazinului anunţă o altă potenţială ameninţare după ce cel mai mare comerciant online din lume a cumpărat anul trecut lanţul de supermarketuri Whole Foods Market pentru 13,7 miliarde de dolari. Cozile lungi pot descuraja cumpărătorii, astfel că o companie care dă dovadă că poate scurta sau elimina timpul de aşteptare va avea un avantaj.

Amazon nu a anunţat dacă are în plan deschiderea altor magazine Amazon Go, însă anunţurile de locuri de muncă listate de companie sugerează că este posibilă o extindere dincolo de Seattle.

Cu toate acestea, soluţia hi-tech a companiei Amazon Go este puţin probabil să funcţioneze pretutindeni. Plăcile auto-check-out costă aproximativ 125.000 de dolari fiecare, iar necesarul de putere de calcul al Amazon Go şi senzorii de înaltă tehnologie cel mai probabil vor costa mult mai mult. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite