Fostul preşedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a fost angajat consilier de Goldman Sachs

Fostul preşedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a fost angajat consilier de Goldman Sachs

Jose Manuel Barroso, fostul preşedinte al Comisiei Europene, este considerat ca având un rol important în salvarea Uniunii Europene în perioada crizei datoriilor din perioada 2009-2013

Banca americană de investiţii Goldman Sachs a anunţat că l-a angajat pe fostul preşedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, într-o funcţie de consilier şi preşedinte neexecutiv al diviziei pentru afaceri internaţionale, care are sediul la Londra, una dintre principalele atribuţii vizând oferirea de consultanţă legată de provocările mediului economic, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Barroso a fost preşedinte al Comisiei Europene, executivul Uniunii Europene, între 2004 şi 2014. Anterior, el a fost prim-ministru al Portugaliei între 2002 şi 2004. 
 
Goldman Sachs, ca şi alte mari bănci americane de investiţii, sunt considerate vulnerabile la Brexit, pentru că depinde de „paşaportul“ european care le permite să ofere servicii financiare în întreaga Uniune Europeană operând doar din Marea Britanie. Băncile americane aflate în această situaţie au avertizat deja că, în cazul în care fililalele britanice pierd „paşaportul“ european, vor fi nevoite să-şi mute unii angajaţi şi activităţi în interiorul UE după ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar.
 
Goldman Sachs International, divizia pentru afaceri internaţionale care va fi prezidată de Barroso, are sediul chiar la Londra şi dispune de circa 6.000 de angajaţi, din care mai puţin de 1.000 lucrează în afara Marii Britanii. 
 
Barroso este considerat ca având un rol important în salvarea Uniunii Europene în perioada crizei datoriilor din perioada 2009-2013, prin crearea unui fond de salvare financiară, introducerea unor reguli bugetare mai stricte şi înăsprirea reglementărilor financiare. 
 
Fostul şef al Comisiei Europene a fost unul dintre semnatarii Tratatului de la Lisabona, care a reformat instituţiile complexe ale blocului comunitar după ce alegătorii din Franţa şi Olanda au respins, prin referendum, constituţia europeană. Potrivit Goldman Sachs, Barroso va acorda consultanţă clienţilor băncii în legătură cu „mediul economic şi de piaţă nesigur şi plin de provocări“.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările