FMI şi-a redus prognoza de creştere economică mondială pentru 2012 şi 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:

		    Christine Lagarde, directorul FMI, a avertizat în mai multe rânduri asupra pericolelor ce pândesc economia mondială FOTO: Mediafax/AFP
Christine Lagarde, directorul FMI, a avertizat în mai multe rânduri asupra pericolelor ce pândesc economia mondială FOTO: Mediafax/AFP

Fondul Monetar Internaţional anunţă că estimarea de creştere enomonică pe 2012 este în scădere şi îndeamnă autorităţile din întreaga lume să ia măsuri.

Într-o modificare făcută în „World Economic Outlook”, FMI reduce prognoza de creştere pentru anul acesta la 3,5%, dar atrage atenţia totodată că această previziune depinde de acţiunea rapidă a politicienilor pentru impulsionarea creșterii, anunță „Financial Times”.

„Ceea ce este mai îngrijorător decât modificările la prognoza iniţială este creşterea riscurilor”, declară Olivier Blanchard, economist-şef al FMI. „Refacerea globală continuă, însă este o refacere lentă şi într-adevăr chiar mai lentă decât am prevăzut în aprilie”, continuă acesta.
Avertizarea FMI vizează în special statele cu o condiţie economică precară, care au suferit o încetinire și pieţele emergente în contextul unei perioade agitate în zona euro.

FMI aduce şi mai multe veşti proaste pentru economia mondială. Statele Unite au raportat o scădere de 0,5% în vânzările retail din intervalul mai-iunie. A fost al treilea declin lunar consecutiv, ceea ce demonstrează că previziunile de ascensiune economică ale SUA stagnează.

Fondul a prevăzut scăderi în special pentru Marea Britanie, estimând o creştere de doar 0,2% în 2012 şi 1,4% în 2013 şi pentru economia pieţelor nou-apărute ale Chinei, Indiei şi Braziliei. Pentru China scăderea va fi de 8%, pentru India de 6,1%, iar pentru Brazilia de 2,5%.
Specialiştii de la Fond au declarat că până şi creşterea globală de 3,5% este legată de zona euro şi caută să faciliteze condiţiile financiare şi pieţele emerge pentru a sprijini economiile acestora.

În timp ce FMI avea ca prioritate rezolvarea crizei din zona euro, a emis un  avertisment despre riscul „prăbuşirii” fiscale pentru Statele Unite, unde reducerile bugetare obligatorii ar putea slăbi gradual consumul la sfârşitul anului în cazul în care autorităţile nu acţionează.
FMI părea să fi aprobat ajutoarele monetare din partea băncilor centrale cum ar fi Rezerva Federală a SUA şi Banca Angliei, susţinând că „politica monetară trebuie să răspundă eficient, cu măsuri ulterioare neconvenţionale, la un termen mediu mai apropiat şi mai slab, care va domoli presiunea preţurilor”.

În raportul separat privind stabilitatea financiară, FMI a anunţat că nesiguranţa din zona euro reprezintă un pericol la nivelul întregului sistem global.

„Nesiguranţa stabilităţii financiare a crescut din cauza finanţării în extensie, a presiunii pieţei şi a  previziunilor care anunță o creștere economică slabă”, a declarat José Viñals, directorul Departamentului Monetar şi Piaţă Capitală.

Viñals a solicitat acţiune imediată din partea zonei euro, în vederea consolidării balanţei supremaţie-guvernare: „Politica monetară a câştigat timp valoros, dar timpul trebuie să fie folosit corect de către liderii politici pentru a progresa.”
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite