FMI lucrează cu statele din sud-estul Europei, inclusiv România, la un plan de rezervă în cazul unui faliment al Greciei. Băncile elene, motiv de îngrijorare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grecia nu dă dureri de cap doar Comisiei Europene şi FMI, ci şi statelor vecine, unde băncile elene s-au extins puternic înaintea crizei
Grecia nu dă dureri de cap doar Comisiei Europene şi FMI, ci şi statelor vecine, unde băncile elene s-au extins puternic înaintea crizei

Fondul Monetar Internaţional (FMI) cooperează cu autorităţile din sud-estul Europei la un plan de rezervă pentru intrarea Greciei în incapacitate de plată, a declarat un oficial al instituţiei, o rară recunoaştere a faptului că instituţiile de reglementare se pregătesc pentru un eşec al discuţiilor cu statul elen.

Cele mai mari bănci din Grecia, respectiv National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus Bank şi Eurobank Ergasias, au prezenţe importante în România, Bulgaria, Macedonia, Albania şi Serbia.

În România, National Bank of Greece deţine Banca Românească, Eurobank controlează Bancpost, iar Alpha Bank şi Piraeus se află sub brand propriu.

„Suntem în dialog cu toate aceste ţări. Discutăm despre planurile de protecţie pe care le au, ce măsuri pot lua“, a declarat Jorg Decressin, director adjunct al departamentului pentru Europa al FMI, relatează MarketWatch.

În cadrul discuţiilor, FMI a cerut autorităţilor naţionale de reglementare să se asigure că subsidiarele băncilor elene deţin suficiente active pe care le pot oferi în schimbul finanţării de urgenţă din partea băncilor centrale, în cazul în care finanţarea de la băncile mamă ar fi oprită pe neaşteptate, şi dacă fondurile de asigurare a depozitelor sunt suficiente, a arătat Decressin.

„Ar fi o prostie din partea oricui celui care nu ar fi îngrijorat în acest moment“, a spus oficialul FMI.

Grecia este aproape de a rămâne fără bani

Oficialii europeni nu se aşteaptă la un acord la reuniunea de luni a miniştrilor de Finanţe din zona euro, ceea ce înseamnă că băncile elene vor continua să fie dependente de lichidităţile puse la dispoziţie de către Banca Centrală Europeană (BCE).

Guvernul Greciei a semnalat, joi, că va continua să ignore solicitările creditorilor internaţionali de a diminua cuantumul pensiilor şi a facilita disponibilizările, condiţii esenţiale în negocierile pentru prelungirea planului de asistenţă financiară. 

Guvernul grec condus de premierul de extremă-stânga Alexis Tsipras caută fonduri pentru plata salariilor şi a pensiilor, precum şi pentru achitarea unei rate de aproape 1 miliard de euro către FMI, în prima jumătate a lunii mai. 

Tsipras a semnalat că ar putea consulta populaţia, prin referendum, dacă să aprobe un acord cu creditorii care nu ar respecta angajamentul din campanie, de a pune capăt austerităţii.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/grecia-554a2e5cd464ff272a9767df" target="_blank">View the story "grecia" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite