FMI îndeamnă băncile să cheltuie cât pot, dar să păstreze chitanţele. Datoriile statelor sărace au fost suspendate până la sfârşitul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a cerut băncilor centrale să cheltuie cât pot pentru a face faţă crizei generate de coronavirus, precizând că 100 de state au cerut deja împrumuturi.

Kristalina Georgieva, directorul general al FMI a afirmat că instituţia este gata să-şi folosească toate instumentele şi „puterea de foc” de 1.000 de miliarde de dolari a capacităţii de creditare, menţionând că până în prezent 10 ţări au primit finanţare de urgenţă, iar jumătate din celelalte ţări ar trebui să primească sumele solicitate până la sfârşitul lunii aprilie, scrie CNBC.

Comentariile directorului FMI vin după ce fondul a emis un avertisment puternic că economia globală este pe cale să înregistreze declinul cel mai profund din anii 1930, iar guvernele şi oficialii din domeniul sănătăţii trebuie să lucreze împreună pentru a preveni amplificarea răului.

Şefa FMI a spus că „totul este pe masă în ceea ce priveşte măsurile pe care le putem lua”, şi a încurajat băncile centrale să „cheltuiască cât pot”.

„Dar păstraţi chitanţele”, a adăugat ea. "Nu dorim ca responsabilitatea şi transparenţa fie ignorate în această criză."

Într-un interviu acordat CNBC, şeful FMI a recunoscut că fondul are reputaţia de a impune condiţii stricte ţărilor care solicită credite. Dar, de această dată, „cerem doar un singur lucru: vă rugăm să vă plătiţi medicii şi asistentele, asiguraţi-vă că sistemele dvs. de sănătate funcţionează şi că persoanele vulnerabile sunt protejate”, a spus Georgieva.

FMI a declarat marţi că se aşteaptă ca PIB-ul global să se contracte cu 3% în 2020, o recesiune mult mai dură decât cea care a urmat crizei financiare globale din 2008 şi o inversare de 180 de grade a prognozei sale anterioare în ianuarie, când se aştepta la o creştere de 3,3% în acest an.

Fondul a spus că există riscul ca recesiunea să se extindă în 2021, dacă factorii de decizie nu reuşesc să coordoneze un răspuns global la ameninţarea virusului. 

Datoriile statelor sărace, suspendate până la sfârşitul anului

Ţările din G20 au decis miercuri să suspende temporar plata datoriilor celor mai sărace ţări pentru a le ajuta să facă faţă pandemiei noului coronavirus, informează AFP şi dpa.

Decizia a fost anunţată la reuniunea în sistem videoconferinţă a miniştrilor de finanţe şi guvernatorilor băncilor centralele ale ţărilor membre G20.

Moratoriul va începe pe 1 mai şi va dura până la sfârşitul anului 2020, perioadă în care vor fi suspendate atât plăţile principale cât şi dobânzile.

Grupul Băncii Mondiale şi FMI au salutat decizia. "Salutăm cu tărie decizia G20 de a răspunde apelului nostru pentru a permite celor mai sărace ţări ale lumii care solicită îngăduinţă

să suspende rambursarea creditului bilateral oficial la 1 mai", se arată într-o declaraţie comună.

"Aceasta este o iniţiativă puternică, cu acţiune rapidă, care contribui mult la protejarea vieţii şi a mijloacele de trai a milioane dintre cei mai vulnerabili oameni".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite