FMI: Decalajul veniturilor între generaţii s-a adâncit în mod semnificativ în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou studiu al Fondului Monetar Internaţional arată că, deşi inegalitatea medie a veniturilor din UE „a rămas în general stabilă după 2007”, şefa instituţiei, Christine Lagarde, a declarat că datele arată „o tendinţă îngrijorătoare: decalajul veniturilor între generaţii s-a adâncit în mod semnificativ în Europa”, scrie AFP.

Potrivit instituţiei, declinul veniturilor pentru tinerii europeni, cauzat de criza financiară globală, le diminuează perspectivele, iar Christine Lagarde a cerut miercuri guvernelor să ia măsuri pentru a se asigura că aceştia nu vor mai rămâne în urmă.

„Persoanele care pot munci, şi mai ales tinerii, rămân în urmă. Fără acţiune, o generaţie ar putea să nu fie niciodată capabilă să îşi revină”, a spus Lagarde, într-o postare de blog care a însoţit lansarea raportului.

Plasele de siguranţă europene au oferit ajutor lucrătorilor mai în vârstă, ale căror pensii au fost de asemenea protejate, dar veniturile tinerilor au scăzut din cauza şomajului ridicat, care a atins nivelul de 24% în 2013, iar unul din cinci tineri continuă să caute un loc de muncă.

Studiile FMI arată că un decalaj la angajare poate duce la scăderea salariilor pe termen lung sau la erodarea câştigurilor potenţiale, a spus Lagarde.

Acest decalaj poate duce, de asemenea, la creşterea nivelului de sărăcie în rândul lucrătorilor tineri.

Soluţia, a spus Lagarde, este replicarea politicilor precum cele din Germania şi Portugalia, inclusiv programele de ucenicie şi de formare şi scutirea pe o perioadă de trei ani de taxe de securitate socială pentru prima angajare.

Măsurile pentru „crearea de locuri de muncă şi stimularea muncii” ar putea include reducerea impozitelor pentru lucrătorii cu salarii mici, investiţiile în educaţie şi formare şi protejarea lucrătorilor mai tineri cu beneficii de şomaj.

O altă strategie ar fi concentrarea asupra impozitelor pe avere, despre care Lagarde a afirmat că sunt mai mici decât în ​​1970, inclusiv impozitele pe moştenire, pentru a finanţa programe pentru cetăţenii mai tineri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite