FMI: Covid-19 a dus la o recesiune globală. Redresarea limitată din China nu exclude revenirea pandemiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economiştii FMI subliniază că restricţiile impuse la nivel internaţional din cauza Covid-19 au dus la o recesiune globală, iar redresarea limitată din China, deşi încurajatoare, nu exclude revenirea pandemiei în statul asiatic sau în orice alt stat din lume.

Fondul Monetar Internaţional a evidenţiat luni semne limitate dar încurajatoare ale redresării din China, prima ţară afectată de pandemia de coronavirus (COVID-19), dar a apreciat că nu poate exclude o revenire a epidemiei în statul asiatic sau în alte părţi ale lunii, transmite Reuters.

Într-o postare pe blogul FMI, economiştii de top ai instituţiei au avertizat că pandemia a dus la o recesiune globală, care ar putea fi mai severă decât cea înregistrată în timpul crizei financiare mondiale, şi au cerut un răspuns în domeniul economic şi al sănătăţii coordonat şi global.

"Pagubele economice sunt tot mai mari în toate ţările, în urma creşterii noilor cazuri şi a măsurilor adoptate de autorităţi pentru limitarea pandemiei", apreciază experţii FMI.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în China a urcat în martie, după scăderile din primele două luni ale anului, iar datele zilnice transmise prin satelit privind concentraţia de dioxid de azot în atmosferă (un indicator al activităţii industriale şi de transport) arată reducerea graduală a restricţiilor.

"Redresarea în China, deşi limitată, este încurajatoare, sugerând că măsurile adoptate de autorităţi pentru limitarea pandemiei au avut succes şi au înlesnit reluarea activităţii economice", susţin economiştii Fondului Monetar Internaţional.

Aceştia avertizează că "există incertitudini majore privind evoluţia pandemiei în viitor şi nu poate fi exclusă revenirea în China sau în alte părţi ale lumii".

Economia SUA este semnificativ afectată de pandemie, aproape zece milioane de americani solicitând ajutor de şomaj în ultimele două săptămâni din martie, o creştere mai accentuată decât cea înregistrată în perioada de vârf a crizei financiare mondiale, apreciază experţii FMI. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite