Exportatorii români se confruntă cu riscuri sporite generate de pieţele globale. Care sunt cele mai expuse sectoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: SHUTTERSTOCK| Criza din zona euro va afecta pe termen scurt exporturile româneşti pe pieţele din UE

Situaţia de pe pieţele externe va fi o provocare pe termen scurt şi mediu pentru exportatorii români, din cauza creşterii riscurilor economice şi politice la nivel internaţional.

Potrivit asigurătorului de credit Atradius, cele mai expuse sectoare, în România, sunt industria auto şi cea a textilelor, care exportă cea mai mare parte a producţiei lor în ţările UE.

"În acest context economic, unele industrii autohtone vor fi expuse într-un mod semnificativ riscului de credit, şi anume industria textilelor şi a prelucrării metalelor. Altele, precum agricultura, industria chimică şi farma, sau sectorul serviciilor financiare nu vor fi afectate", spune Andreas Tesch, Chief Market Officer la Atradius.

"Acelaşi lucru este valabil şi pentru industria constructoare de maşini. Pe de altă parte, sectorul electronicii şi de IT, transportul, construcţiile, serviciile, energia, industria alimentară şi industria auto – puternic orientată spre export – se confruntă cu o expunere moderată la riscul de credit", adaugă Tesch. 

Având în vedere că, în România, rata medie a insolvenţelor este dublă faţă de alte ţări din regiunea Europei Centrale şi de Est, este vital ca societăţile să stabilească un management eficient al creditului şi să se protejeze împotriva riscurilor de credit comercial în creştere.

Riscurile de neplată pot afecta exportatorii români

"La nivel mondial, exportatorii se confruntă cu un mediu politic şi economic din ce în ce mai dificil. În sfera politică, observăm o creştere a măsurilor protecţioniste", explică Andreas Tesch. Un alt factor de incertitudine îl reprezintă Brexit-ul, ale cărui consecinţe sunt încă dificil de anticipat, depinzând dacă acest proces va fi unul "dur" sau nu. Instabilitatea politică este o realitate globală, ea fiind observată în zone de război precum Siria, dar şi în ţări precum Turcia, unde dezvoltarea politică provoacă incertitudini economice.

În privinţa riscurilor economice, există o permutare continuă şi semnificativă a fluxurilor comerciale în favoarea unor noi jucători precum China şi alte ţări emergente din Asia, evoluţie care se va accentua în viitor. În plus, creşterea îndatorării la nivel mondial, accelerarea inflaţiei şi scumpirea creditelor ar putea vulnerabiliza consumul şi investiţiile la nivel mondial. Mai mult, piaţa valutară şi cea de mărfuri la nivel mondial rămân extrem de volatile, provocând astfel riscuri suplimentare pentru producători, din cauza speculaţiilor.

Incertitudinile economice şi politice interne, în creştere

Deşi creşterea economică este de aşteptat să rămână puternică, incertitudinea politică ar putea îngreuna deciziile de afaceri şi investiţiile de capital, în condiţiile în care măsurile fiscale pro-ciclice vor afecta avansul PIB pe termen mediu. Recentele probleme din domeniul fiscal şi incertitudinea politică reprezintă, din ce în ce mai mult, un risc sporit la adresa potenţialului economic al României. Mediul de afaceri intern s-a deteriorat în ultima perioadă, România scăzând nouă poziţii – până pe locul 45 din 190 de ţări - în cel mai recent Top al Uşurinţei de a Practica Afaceri al Băncii Mondiale. În final, înăsprirea politicii monetare de către BNR ar putea să potolească inflaţia, pe de o parte, dar să încetinească ritmul de creştere economică pe de alta parte.

Sunt necesare parteneriate sigure şi profesioniste

"Pentru o singură afacere, este foarte dificilă evitarea riscurilor de mai sus, din cauza lipsei de informaţii cu privire la pieţe şi a expertizei din industrie. Cu un partener experimentat şi calificat, precum Atradius, companiile vulnerabile pot avea succes la o gamă largă de business intelligence şi, astfel, să devină conştiente de riscurile la care sunt expuse pe pieţele interne sau externe", subliniază Andreas Tesch. "Pentru a fi mai aproape de clienţii noştri, ne oferim serviciile pentru piaţa din România de la noua noastră filială de la Bucureşti, deschisă la sfârşitul anului 2017". Al doilea cel mai mare asigurător de credite din lume oferă informaţii de business complexe, o monitorizare continuă a cumpărătorului, fiind un expert în gestionarea riscului într-un mediu de business din ce în ce mai volatil.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite