Europarlamentarii au votat reguli mai stricte pentru exploatarea gazelor de şist

Europarlamentarii au votat reguli mai stricte pentru exploatarea gazelor de şist

Europarlamentarii au propus ca activităţile de explorare şi de extracţie hidraulică prin fracturare pentru hidrocarburile neconvenţionale să fie supuse studiilor de impact asupra mediului, conform votului în favoarea modificării legislaţiei actuale UE. Deputaţii de la Bruxelles propun, de asemenea, măsuri pentru prevenirea conflictelor de interese şi pentru asigurarea informării şi consultării publicului.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Revizuim această legislaţie cheie pentru a o alinia cu noile priorităţi ale Europei, cum ar fi solul, utilizarea resurselor şi protecţia biodiversităţii. Fracturarea hidraulică ridică anumite îngrijorări. Stabilim criterii clare pentru a evita conflictele de interese şi pentru a implica publicul", a spus raportorul Andrea Zanoni. Zanoni a primit un mandat cu 332 de voturi pentru la 311 împotrivă şi 14 abţineri, pentru a negocia un acord în primă lectură cu miniştrii UE.

Directiva privind impactul asupra mediului se aplică atât proiectelor private, cât şi celor publice, stabilind anumite criterii, inclusiv faptul că trebuie depuse anumite informaţii la autorităţile naţionale pentru un proiect care urmează să fie evaluat în vederea aprobării. Legislaţia se referă la o serie mare de proiecte, de la poduri la ferme intensive de porcine.

Gazele de şist: evaluare de mediu obligatorie pentru fracturare

Legislaţia actuală priveşte proiectele pentru gazele naturale care extrag cel puţin 500 000 de metri cubi pe zi. Cele mai multe proiecte privitoare la gazele de şist implică un volum mai mic, ca urmare a procesului de fracturare a rocii, evaluarea de impact nefiind, ca urmare, obligatorie. Deputaţii vor ca această cerinţă să fie obligatorie, indiferent de cantitatea extrasă, pentru toate explorările şi exploatările hidrocarburilor neconvenţionale (gaze şi petrol de şist, gaz de cărbune etc.), inclusiv proiecte de gaz de şist, în faza în care tehnica de fracturare hidraulică este utilizată .

Prevenirea conflictelor de interese

Propunerea include măsuri de prevenire a conflictelor de interese între dezvoltatori şi cei care efectuează studiile. Amendamentele deputaţilor vizează ca experţii să aibă calificările necesare, experienţa şi calităţile tehnice. Ei trebuie să poată lucra într-un mod obiect din punct de vedere ştiinţific, independent de dezvoltatori sau de autorităţile publice implicate, se arată în text.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările