Europa a reintrat în recesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
scadere prabusire actiuni bursa economie

Economia Uniunii Europene s-a contractat cu 0,5% în T4 2020 şi cu 6,4% pe întregul an trecut, relatează Mediafax citând informaţii publicate de Financial Times.

Cât priveşte economia zonei euro, aceasta a plonjat într-o recesiune în formă de W în ultimul trimestru al anului trecut, contractându-se cu 0,7% faţă de T3, dar depăşind aşteptările economiştilor.

Declinul a anulat o parte din creşterea puternică din trimestrul anterior, PIB-ul pe întregul an trecut scăzând cu 6,8% după recesiunea istorică suferită de bloc în primul semestru al anului.

În toamna anului trecut, Comisia Europeană prezicea pentru 2020 recesiune uşor mai blândă decât decât arătau calculele anterioare, din vară, însă şi o revenire mai lentă, care va fi influenţată în mare parte de cât de dur va fi lovită economia europeană de cel de-al doilea val al pandemiei.

Proiecţiile din noiembrie 2020 arătau şi că economia UE merge în mai multe viteze, anul 2020 aducând recesiuni moderate, de sub 4%, în state precum Lituania, Irlanda, Suedia, Polonia şi Danemarca, şi deosebit de dure în Spania, Italia, Croaţia, Franţa, Portugalia şi Grecia.

De asemenea, se observa că în ansamblu economiile din Europa Centrală şi de Est vor înregistra anul acesta o scădere economică mai mică decât cea a zonei euro. În est, impactul pandemiei asupra economiei va fi cel mai slab în Polonia şi cel mai dur în Croaţia, o ţară turistică. Totodată, în regiune, Polonia ar fi urmat să recupereze cel mai repede ce a pierdut în criză. Economia poloneză erade altfel singura din UE care în criza financiară globală a reuşit să evite recesiunea, crescând până la venirea pandemiei neîntrerupt de un sfert de secol.

Cât despre Germania, cea mai mare economie europeană, de care depind în mare parte industriile din est, prognoza de toamnă a CE nu aducea nimic spectaculos: o recesiune moderată urmată de o recuperare de lentă, de aproape doi ani.

În cazul României, al cărei PIB era estimat să se contracte cu 5,2% anul acesta şi să urce cu 3,3% în 2021 şi cu 3,8% în 2022, CE a remarcat că scăderea din 2020 va fi mai puţin severă, însă incertitudinile rămân foarte ridicate având în vedere evoluţia recentă a pandemiei, iar „economia nu este aşteptată să revină la nivelurile de dinainte de criză înainte de sfârşitul anului 2022“. În vară, CE estima pentru România o scădere economică de minus 6% anul acesta şi o creştere de 4% în 2021. Proiecţiile nu se întindeau până în 2022.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite