Europa Centrală şi de Est a ieşit din criză. Imobiliarele au crescut cu 20% în 2015 INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţiile în domeniul imobiliar din Europa Centrală şi de Est au atins în 2015 un maxim istoric de peste 9,6 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă o creştere de 20% comparativ cu anul precedent.

În marea majoritate a statelor din Europa Centrală şi de Est s-au consemnat creşteri solide ale tranzacţiilor, în special în Republica Cehă şi Polonia, investiţiile urcând la 2,7 miliarde de euro, respectiv patru miliarde de euro. Performanţe foarte bune au mai înregistrat Ungaria şi Serbia.

Apetitul ridicat pentru locaţiile cele mai bune de retail, care s-au manifestat încă din 2013 şi 2014 s-a regăsit în volumele mari ale tranzacţiilor din 2015. Pentru prima dată, retailul a a ajuns să reprezinte 43% din volumul total al investiţiilor din Europa Centrală şi de Est.

Creşterea anuală din acest sector este substanţială, de 160%, şi are la bază mai multe investiţii majore pentru construirea sau preluarea de centre comerciale de mari dimensiuni în Cehia şi Polonia.

Investiţiile în ţările care formează nucleul principal al regiunii (Republica Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia şi România) au totalizat 8,4 miliarde de euro în 2015, o creştere de 14% faţă de volumul de investiţii din 2014 şi mult peste aşteptările analiştilor.

Performanţa excelentă a Poloniei este rezultatul macrostabilităţii şi a unei creşteri economice robuste. Pentru Republica Cehia, creşterea provine din două mari contracte mari de investiţii semnate în 2015.

Scăderile volumului de investiţii în 2015, în România, trebuie privit prin prisma unui an de excepţie, 2014, în care o singură tranzacţie majoră a ridicat întreaga sumă din acel an, explică raportul companiei imobiliare CBRE.

Excluzând efectul acelei tranzacţii, performanţa României este considerată robustă  şi în concordanţă cu aşteptările investitorilor. De asemenea, se aşteaptă ca în acest an să se înregistreze o majorare a investiţiilor pe pieţele din Serbia, Croatia şi Slovenia.

„Anul trecut am văzut o creştere solidă a pieţei imobiliare în această regiune, pe măsură ce investitorii, majoritatea europeni, vor să profite de randamentele relativ ridicate şi disponibilitatea unor pieţe în creştere. În 2016 ne aşteptăm ca tendinţa să se menţină, prognozele pentru Europa centrală şi de est fiind mai bune decât cele pentru Europa de vest iar băncile sunt interesate să acorde finanţare. În plus, un alt factor important îl constituie consumul aflat în creştere care atrage marii retaileri”, a spus Gijs Klomp, şeful CEE Investment Properties, conform portfolio.hu.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite