Euro cade în dizgraţie şi îşi pierde poziţia în rezervele de valută ale băncilor centrale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Criza din care UE nu reuşeşte să iasă, cu epicentrul în zona euro, a determinat băncile centrale ale statelor emergente să renunţe la rezervele în euro în favoarea altor valute considerate mai sigure.

Volatilitatea monedei unice europene, cauzată de temerile pieţelor faţă de criza europeană, a determinat băncile centrale ale statelor aflate în curs de dezvoltare să vândă rezerve denominate în euro. Mai exact, acestea au renunţat la 45 de miliarde de euro, potrivit datelor FMI, reducândi-şi astfel cu 8% rezervele monetare în euro.

Datele subliniază daunele provocate de criza datoriilor suverane sistemului financiar european ca întreg, şubrezind puternic şansele monedei unice europene de a detrona dolarul american, care reprezintă în continuare cea mai folosită monedă pentru rezervele de valută ale băncilor centrale.

„Va fi a doua monedă preferată de băncile centrale, dar nu aş spune că are vreo perspectivă de a contesta supremaţia dolarului”, explică pentru „Financial Times” Jeffrey Frankel, profesor de Economie la Kennedy School of Government, din cadrul Universităţii Harvard.

Alegerea monedei pentru rezervele valutare de către preşedinţii băncilor centrale este un bun indicator al economiilor pe care aceştia le consideră sigure, stabilite şi solvabile. Acum, euro mai reprezintă doar 24% din rezervele valutare ale băncilor centrale din statele emergente. Este cel mai scăzut nivel din 2002, în timp ce dolarul american se menţine la un nivel stabil de 60%.

În acelaşi timp, preşedinţii de bănci centrale din statele emergente s-au reorintat către monede precum dolarul australian şi ale altor state emergente puternice, precum yuanul chinezesc.
 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite