Este oficial: Companiile Holcim şi Lafarge, cu operaţiuni şi în România, vor fuziona. LafargeHolcim va fi cel mai mare producător de ciment din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lafarge are operaţiuni în România pe segmentul cimentului, cu ponderea cea mai mare în vânzări, dar şi al betoanelor şi agregatelor FOTO Adevărul
Lafarge are operaţiuni în România pe segmentul cimentului, cu ponderea cea mai mare în vânzări, dar şi al betoanelor şi agregatelor FOTO Adevărul

Compania Holcim şi Lafarge, ambele cu operaţiuni în România, au convenit o fuziune prin schimb de acţiuni, care va crea cel mai mare producător de ciment din lume şi va presupune vânzarea de active, mai ales în Europa, pentru a obţine aprobările autorităţilor de reglementare.

Directorul general al producătorului francez de ciment Lafarge, Bruno Lafont, va conduce compania rezultată în urma fuziunii, au anunţat Holcim şi Lafarge, potrivit Bloomberg, citată de Mediafax.

Wolfgang Reitzle, care urma să preia conducerea Holcim, din Elveţia, în acest an va prelua postul de preşedinte al boardului noii companii, care se va numi LafargeHolcim. Acordul de fuziune a fost aprobat atât de conducerea Lafarge, cât şi de cea a Holcim .

Tranzacţia structurată pentru a include exclusiv acţiuni, va conduce la sinergii de peste 1,4 miliarde de euro şi va fi finalizată probabil în prima jumătate din 2015, au informat cele două companii. Lafarge şi Holcim vor vinde active, mai ales în Europa, pentru a obţine avizele autorităţilor de reglementare.

Ambele companii au capacităţi de producţie importante şi care se suprapun în ţări precum Franţa, Germania, Spania, Cehia, România şi Serbia, a afirmat Elizabeth Collins, analist la firma de cercetare Morningstar, potrivit Reuters.

Companiile vor putea combina anumite operaţiuni, după ce recesiunea globală a erodat cererea pentru materiale de construcţii şi a condus la oprirea activităţii unor fabrici sau la funcţionarea acestora în pierdere, scrie Bloomberg. Pentru a obţine un randament mai bun la fabricile cu consum ridicat de energie, Holcim a convenit în august un schimb de active în Germania şi Cehia cu Cemex, cel mai mare producător de ciment de pe continentul american.

Holcim va lanasa o ofertă publică destinată investitorilor Lafarge, în cadrul căreia va oferi o acţiune proprie pentru una a companiei franceze. Oferta este condiţionată de obţinerea acordului a cel puţin două treimi din acţionarii Lafarge.

Întrebat dacă structura tranzacţiei indică o preluare a Lafarge de către Holcim, şeful Lafarge şi viitorul director al LafargeHolcim, Bruno Lafont, a declarat că aceasta este o fuziune între egali.

Tranzacţia va atrage atenţia autorităţilor de reglementare la nivel global.

„Autorităţile responsabile de concurenţă vor analiza în amănunt“, a declarat Assimakis Komninos, avocat la firma White & Case, din Bruxelles.

Lafarge a estimat în raportul anual pentru 2013 că avea o cotă de 34% pe piaţa cimentului din Franţa, 40% în Marea Britanie şi 10% în Germania şi Spania. În SUA, producătorul francez controla 12% din piaţa cimentului, iar în Rusia 7%. Holcim nu a furnizat date despre cotele de piaţă din ţările unde are operaţiuni.

"Cele mai semnificative suprapuneri (de producţie, n.r.) sunt în Europa. 

Anumite ţări vor necesita o atenţie specială, şi anume Canada, SUA, Brazilia şi posibil India şi China", a spus Lafont, adăugând că două treimi din activele la care va renunţa noua companie sunt situate în Europa.

Ambele companii au făcut achiziţii costisitoare înaintea crizei financiare, în urma cărora au acumulat datorii semnificative. Holcim are în prezent 71.000 de angajaţi în 70 de ţări, iar Lafarge 65.000 de angajaţi în 64 de ţări.

Holcim România deţine două fabrici de ciment, în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare şi un terminal de ciment la Turda, 13 staţii ecologice de betoane, trei staţii de agregate, două staţii de lianţi speciali şi un terminal de ciment în Bucureşti. Compania are aproximativ 950 de angajaţi.

Lafarge are operaţiuni în România pe segmentul cimentului, cu ponderea cea mai mare în vânzări, dar şi al betoanelor şi agregatelor.

Alături de Lafarge şi Holcim, un alt jucător important pe piaţa cimentului din România este Carpatcement Holding, parte a grupului german HeidelbergCement. 


Mai puteţi citi: 

Producătorii de ciment Holcim şi Lafarge, cu operaţiuni şi în România, sunt în negocieri avansate pentru fuziune. Holcim şi Lafarge, primii doi mari producători de ciment din lume, cu operaţiuni şi în România, discută o posibilă fuziune, care ar forma o companie cu o capitalizare de peste 50 de miliarde de dolari, au declarat surse apropiate situaţiei pentru Bloomberg, informaţie confirmată ulterior de producătorul elveţian.

Noul CEO Lafarge: Marjele din anii de boom nu se vor mai întoarce. Prima parte a anului următor va fi şi mai dificilă. Evolutia pietei din anii de boom nu se va mai intoarce prea curand, este de parere Costin Borc, noul sef al filialei locale Lafarge, unul dintre cei mai mari producatori de ciment din Romania si la nivel european, care nu se arata deloc optimist in ceea ce priveste revenirea pietei de constructii, cel putin nu in prima parte a anului viitor.

TOP Marii producători de ciment au avut în 2012 vânzări de aproape 300.000 de lei la fiecare oră. Lafarge, Holcim şi Carpatcement au resimţit diferit criza. Cei trei mai producători de ciment de pe piaţa românească au avut anul trecut vânzări cumulate de 2,61 miliarde de lei, respectiv aproape 300.000 de lei la fiecare oră. Cifra de afaceri cumulată este mai mare cu 3,55% faţă de cea din 2011, potrivit datelor de pe portalul Finanţelor. Topul producătorilor de ciment, în funcţie de cifra de afaceri, este: Holcim, Lafarge şi Carpatcement.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite