Erste: Nu există indicii că Grexitul va lovi Europa Centrală şi Est. Exporturile către Grecia sunt neglijabile, iar legăturile financiare au fost reduse considerabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu există aproape niciun indiciu că Europa Centrală şi de Est va fi lovită de o eventuală ieşire a Greciei din zona euro, exporturile ţărilor din regiune către statul elen fiind neglijabile, iar legăturile financiare – inexistente sau reduse considerabil în anul precedent, potrivit analiştilor Erste, care apreciază deprecierea monedelor şi a pieţelor de obligaţiuni guvernamentale ca fiind „o consecinţă tehnică şi un semn de stress de piaţă“.

„După ce drama grecească a luat o turnură negativă peste week-end, nu este de mirare că există reacţii negative pe pieţele globale, care au rezultat în slăbirea monedelor şi a pieţelor de obligaţiuni guvernamentale din Europa Centrală şi de Est. Vedem acest lucru ca fiind o consecinţă tehnică şi un semn de stress de piaţă, deoarece nu există aproape nici un indiciu despre faptul că Europa Centrală şi de Est ar putea fi lovită în cazul Grexit. Exporturile către Grecia sunt neglijabile, variind între 0,1-0,5% din PIB pentru ţările din Europa Centrală şi de Est (in Austria si Polonia nivelul este de 0,1%, pentru Cehia si Slovenia de 0,2% fiecare, în Bulgaria proporţia este de 3,5%, iar în România de 0,5%), în timp ce legăturile financiare cu Grecia sunt fie inexistente fie au fost reduse considerabil în anul precedent (de exemplu subsidiarele băncilor greceşti din România)“, arată analiştii băncii austriece, într-o analiză.

În ceea ce priveşte efectele indirecte, economiile din Europa Centrală şi de Est au devenit mai rezistente la şocurile financiare externe, deoarece deficitele de cont curent au fost eliminate, iar deficitele fiscale au fost reduse cu mult sub 3% din PIB. Zonele care ar putea fi afectate de inter-relaţii sunt extrem de reduse, precum sunt şi efectele unui faliment al Greciei, potrivit sursei citate. Erste apreciază că riscul de contagiune a impactului obligaţiunilor guvernamentale a altor ţări din zona euro va fi unul redus.

„Deoarece legăturile comerciale dintre Grecia şi alte ţări din zona euro sunt relativ minore, declinul economiei greceşti, care este de aşteptat, va avea consecinţe directe minore asupra economiilor din zona euro. Cu toate acestea, este de presupus că încrederea consumatorilor şi a întreprinderilor ar putea fi afectate negativ. Ne aşteptăm ca efectul să fie limitat la al treilea trimestru“, mai arată analiza Erste.

Zona euro se pregăteşte pentru intrarea Greciei în incapacitate de plată, în această săptămână, după ce a refuzat să prelungească finanţarea ţării, în urma anunţului surprinzător al premierului Alexis Tsipras referitor la organizarea unui referendum.

Vineri noaptea, Tsipras a anunţat că vrea să organizeze la 5 iulie un referendum pe tema propunerilor de reformă ale creditorilor, iar Parlamentul a aprobat duminică această propunere.

Leul românesc şi eurobondurile Bulgariei au înregistrat luni cele mai mari scăderi între monedele şi obligaţiunile statelor din estul Europei, din cauza temerilor că sistemele bancare vor fi afectate de o ieşire a Greciei din zona euro.

Leul s-a depreciat luni în raport cu euro la 4,4931 unităţi, de la 4,4577 lei pentru un euro vineri, iar faţă de dolar a fost depăşit pragul de 4 lei, potrivit cursului oficial al BNR, după evenimentele din Grecia. Marţi, BNR a anunţat un curs de 4,4735 lei pentru un euro, respectiv de 3,9969 lei pentru dolar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite