„Era petrolului s-a terminat, urmează era tehnologiei“. Scăderea barilului de ţiţei sub 30 de dolari provoacă Rusiei o gaură de 38 de miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scăderea cotaţiilor ţiţeiului sub 30 de dolari pe baril va produce un minus de 38,8 miliarde de dolari în veniturile Rusiei, a declarat Anton Siluanov, ministrul de Finanţe rus, bugetul statului fiind proiectat la o estimare de 50 de dolari pe baril. German Gref, şeful băncii ruse de stat Sberbank, a afirmat că "Rusia a pierdut" şi că era petrolului s-a terminat şi urmează era tehnologiei.

Vineri, petrolul Ural, principala marfă de export a Rusiei se tranzacţiona la 27 de dolari pe baril. „Astfel, este o diferenţă de două ori şi vreau să spun că pentru veniturile bugetare această diferenţă înseamnă 3 trilioane de ruble“, a spus Siluanov, într-un interviu televizat sâmbătă. Acest lucru înseamnă, la cotaţiile actuale, 38,8 miliarde de dolari.

Preţul mic al ţiţeiului a pus presiune pe rublă, care s-a depreciat cu mai bine de 50% faţă de dolar de când preţul petrolului a început să coboare, în 2014.

Siluanov a mai spus că rubla a trecut de partea cea mai grea, deoarece preţurile ţiţeiului nu mai pot coborî mai departe.

„Principala noastră marfă la export (petrolul – n.r.), aşa cum deja am discutat, a scăzut ca preţ de patru ori“, a spus Siluanov. „Numai cu greu mai poţi crede că preţul va scădea de patru ori faţă de nivelul actual“, a mai completat oficialul.

Scăderea preţului la petrol a forţat guvernul de la Moscova să reevalueze bugetul pe anul 2016. Siluanov a mai spus că Guvernul trebuie să reducă cheltuielile şi să crească veniturile, pentru a evita epuizarea sumelor din cele două fonduri de rezervă.

Ministrul a afirmat că sunt necesare măsuri care totalizează 20 de miliarde de dolari, pentru ca nu cumva deficitul bugetar să ajungă la 6% din Produsul Intern Brut (PIB). Este vizată inclusiv o reducere de 10% a cheltuielilor, ceea ce va afecta atât cheltuielile militare, cât şi serviciile sociale.

„Dacă luăm în calcul preţurile de azi ale petrolului şi cursul de schimb al rublei şi nu luăm nicio măsură, atunci deficitul s-ar putea dubla având în vedere ce buget am trecut prin Parlament“, a spus Siluanov pentru Bloomberg. „Avem destule rezerve, resurse pentru 2016, dar trebuie să luăm decizii pentru a ne permite să echilibrăm finanţele statului şi în 2017, 2018, 2019 sau mai târziu“, a mai spus el, citat de Chicago Tribune.

Fondurile suverane, pe cale de a fi epuizate

Rusia are două fonduri constituie cu bani din petrol: Fondul de Rezervă şi Fondul Naţional de Bunăstare. Fondul de Rezervă asigură finanţarea deficitului bugetar şi avea în conturi 59 de miliarde de dolari la finele lunii noiembrie 2015. Siluanov a avertizat anterior că, în ritmul actual, Fondul de Rezervă ar putea fi cheltuit total până la finele lui 2016.

Fondul Naţional de Bunăstare are, la rândul său, cea mai mare parte a banilor investiţi în proiecte de infrastructură. Acest fond a fost folosit în ultimii doi ani pentru a ajuta coloşii economiei ruse, afectaţi de sancţiunile occidentale impuse după anexarea Crimeei. Printre companiile care au primit ajutoare de stat din acest fond se află gigantul petrolier Rosneft, băncile de stat VTB, VEB, Gazprombank şi Rosselkhozbank, dar şi producătorul independent de gaze Novatek şi gigantul petrochimic Sibur. Concomitent, un alt scop al său este sprijinirea sistemului de pensii.

Ruşii încep să îşi vândă argintăria pentru a petici bugetul

Rusia a anunţat deja că vrea să privatizeze un pachet de acţiuni deţinut de stat la Rosneft pentru a compensa deficitul, iar ministrul Economiei, Alexei Ulyukayev, a afirmat că Guvernul ar trebui să ia în considerare şi vânzarea unor pachete la băncile de stat Sberbank şi VTB Group, potrivit CNBC.

Ulyukayev a afirmat săptămâna trecută că preţul petrolului ar putea rămâne la niveluri mici pentru „decenii“.

"Rusia a pierdut revoluţia tehnologică"

Rusia nu s-a adaptat la schimbările economice şi tehnologice şi a rămas în urmă, fiind în rândul statelor cu care vor avea decalaje „catastrofale“ faţă de rivalii mai avansaţi, a afirmat vineri şi German Gref, şeful gigantului bancar Sberbank.

„Trebuie să admitem în mod onest că am pierdut în faţa competitorilor“, a spus Gref la Forumul Gaidar, potrivit Ria Novosti. El a avertizat asupra „subjugării tehnologice“ şi a apreciat că Rusia se află în rândul statelor care regresează.

Gref – fost ministru al Dezvoltării în mandatul precedent de preşedinte al lui Vladimir Putin – a declarat că era petrolului s-a terminat şi că lumea este acum condusă de tehnologie, iar diferenţele dintre lideri şi pierzători vor fi „mai mari decât cele din timpul revoluţiei industriale“, conform The Moscow Times.

Şeful Sberbank a cerut o revizuire radicală a instituţiilor statului şi a sistemului educaţional pentru a permite populaţiei să participe la revoluţia tehnologiei din lumea de azi. El s-a referit în special la IT, afirmând că „cel mai teribil export“ al Rusiei este exportul de creiere, iar acest lucru trebuie să înceteze, afirmând că plecările în străinătate sunt o mare pierdere pentru ţară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite