E.ON renunţă la centralele pe cărbune. Contractele de gaze cu Rusia, transferate către o nouă companie numită Uniper

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare companie de utilităţi din Germania, EON SE, va renunţa la centralele pe bază de combustibilii fosili, prin crearea unei noi entităţi - Uniper, care va fi separată de restul grupului, scrie Bloomberg.

În urma divizării E.ON, Uniper va avea sediul în Dusseldorf, Germania, şi va prelua centralele pe bază de combustibili fosili, activităţile de tranzacţionare a materiilor prime şi un sfert din angajaţii E.ON, potrivit sursei citate

Sediul E.ON va fi la Essen, Germania. Compania a anunţat că se va concentra pe energiile regenerabile, vânzarea energiei către clienţi, reţelele de distribuţie şi serviciile personalizate de îmbunătăţire a eficienţei energetice, pentru a putea răspunde la modificările de pe pieţele energetice, progreselor tehnologice şi cererilor venite din partea consumatorilor.

Companiile de utilităţi din Germania sunt afectate din cauza costurilor privind dezafectarea centralelor nucleareşi a deciziei autorităţilor de la Berlin de a încuraja dezvoltarea energiilor regenerabile prin tarife care defavorizează termocentralele şi centralele nucleare.

Cancelarul Angela Merkel a anunţat că statul german va renunţa în totalitate la energia nucleară până în 2022, în urma dezastrului atomic de la Fukushima (Japonia). Germania a introdus, în 2011, taxa pe combustibilul nuclear, care ar urma să rămână în vigoare cel puţin până în 2016. Această taxă a afectat semnificativ câştigurile firmelor germane.

Cele mai mari companii de utilităţi din Germania, EON SE şi RWE AG, au decis să-şi separe centralele pe bază de combustibili fosili de energiile regenerabile.

Contracte cu ruşii

Uniper vrea să acopere diferenţa între cererea de gaze naturale din Europa şi producţia internă cu rezervele sale din Rusia şi contracte de gaze naturale lichefiate (LNG), a afirmat purtătorul de cuvânt al companiei Josef Nelles.

Chiar dacă în septembrie EON a decis să-şi păstreze reactoarele nucleare, Uniper va avea o capacitate de generare de 40.000 MW, a explicat Nelles, Din aceasta, aproximativ 60% provine de la gazele naturale, restul de la cărbune şi lignit.

Aproape o treime din cei 14.000 de angajaţi ai Uniper vor fi în Rusia. Dificultăţile economice ale Rusiei, provocate de sancţiunile occidentale şi scăderea preţurilor materiilor prime, au afectat şi câştigurile E.ON.

Anterior, E.ON se afla printre companiile care au agreat cu gigantul rus Gazprom dublarea capacităţii gazoductului Nord Stream. Alături de E.ON, printre susţinătorii proiectului se mai află un alt grup german, BASF, prin braţul său energetic - Wintershall, alături de care mai doresc să se implice austriecii de la OMV, grupul francez ENGIE (fostul GdF SUEZ), dar şi grupul petrolier Shell.

Dublarea proiectului Nord Stream a generat mari critici în interiorul Uniunii Europene, România, Polonia, Slovacia şi alte state est-europene contestând planurile, deoarece ar lăsa Ucraina la mâna şantajelor energetice ale Rusiei. Concomitent, Italia a fost foarte nemulţumită de Nord Stream 2, deoarece anterior Uniunea Europeană a respins proiectul South Stream, ce trebuia realizat de către Gazprom cu grupul italian Eni.

Cum se face separarea

E.ON va oferi majoritatea acţiunilor Uniper către actualii săi acţionari după ce adunarea generală a acţionarilor va aproba planul în luna iunie, urmând să listeze restul titlurilor după aceea. Mai multe detalii vor apărea în luna aprilie, odată cu publicarea prospectului de listare a Uniper pe bursă.

Pierderi de 7,25 miliarde de euro

E.ON a raportat pierderi semnificative în trimestrul trei din 2015, după ce a înregistrat costuri speciale de 8,3 miliarde de euro (8,9 miliarde de dolari), în urma deprecierilor de active.

În perioada iulie — septembrie 2015, pierderile nete s-au situat la 7,25 miliarde de euro, faţă de pierderi de 835 milioane de euro în trimestrul trei din 2014. Vânzările au crescut în trimestrul trei din 2015 la 27 miliarde de euro, de la 25,76 miliarde de euro în perioada similară din 2014.

Ce deţine E.ON în România

E.ON deţine în România distribuţia de electricitate în Moldova şi pe cea de gaze din jumătatea de nord a ţării, respectiv Transilvania şi Moldova. E.ON Distribuţie România operează o reţea de distribuţie de gaze naturale de peste 20.000 de kilometri şi o reţea de distribuţie de electricitate mai mare de 80.000 de kilometri, deservind în total circa trei milioane de clienţi.

E.ON deţine în România şi societatea E.ON Regenerabile România societate concentrată asupra valorificării potenţialului eolian din zona Moldovei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite