Energia nucleară se stinge încet în Uniunea Europeană - INFOGRAFIE

Energia nucleară se stinge încet în Uniunea Europeană - INFOGRAFIE

Cantităţile de energie electrică produsă în centrale nucleare se află de un deceniu în declin. Accentul pus pe energii regenerabile, riscurile şi problemele ridicate de deşeurile radioactive au determinat stoparea mai multor proiecte de construire de noi reactoare nucleare în Europa.

Ştiri pe aceeaşi temă

În Europa, 14 state au în funcţiune centrale nuclearelectrice: Belgia, Bulgaria, Cehia, Germania, Spania, Franţa, Ungaria, Olanda, România, Slovacia, Slovenia, Finlanda, Suedia şi Marea Britanie.

Producţia totală de energie a UE a fost în 2014, conform datelor furnizate de Eurostat, de 223 milioane de tone echivalent petrol, în scădere cu 4,8% faţă de 2009.

Cea mai mare parte a energiei produse de reactoarele nucleare este destinată generării de electricitate: 876,3 TWh, în creştere cu 10,2% faţă de anul 1990, ceea ce reprezintă o creştere de 0,43% pe an.

Însă, aşa cum specifică Eurostat, în ultimii 25 de ani se remarcă două tendinţe ale utilizării energiei nucleare: din 1990 până în 2004 se observă o creştere puternică a producţiei de energie electrică în reactoare nucleare, de 23%, atingându-se un vârf al producţiei de peste 1.000 TWh în 2004. Între 2004 şi 2014, producţia totală din centralele nucelarelectrice intră pe o pantă descendentă cu scădere de 13,1%.

Citiţi şi: ANALIZĂ 15 ani de la închiderea ultimului reactor nuclear de la Cernobîl

Cel mai mare producător de energie electrică provenită din reactoare nucleare este de departe Franţa, care reprezintă aproape jumătate din totalul producţiei UE, urmată de Germania (11,1%), Suedia (7,4%), Marea Britanie (7,3%) şi Spania (6,5%). Cele cinci state contează pentru 82% din totalul producţiei centralelor nucleare din UE.

Din 1990 până în prezent, într-o serie de state membre UE s-a înregistrat o majorare a producţiei de energie nucleară: Cehia (+141%), Franţa (+39%), Slovenia (=37,8%) Slovacia (+28,8), Finlanda (+22,7%), Olanda (+16,8%), Ungaria (+14%), Bulgaria (+8,2%), Spania (+5,6%) şi România, care a pus în funcţiune primul reactor în 1996.

Citiţi şi: EXCLUSIV Cum a vrut Ceauşescu să facă o centrală nucleară la Strejeşti, în judeţul Olt, cu tehnologie sovietică

Cea de a doua categorie de ţări sunt cele care îşi reduc numărul de reactoare nucleare. Cea mai mare scădere a înregistrat-o Germania, unde în ultimul deceniu producţia de energie electrică utilizând uraniul a scăzut cu 55,4 TWh, urmată de Lituania cu 17 TWh, care de altfel a şi oprit funcţionarea reactoarelor sale în 2009. Celelalte state unde producţia centralelor nucelare s-a diminuat sunt Belgia, Suedia şi Marea Britanie.

Citiţi şi: EXCLUSIV Aberaţia nucleară de distrugere în masă. Cum a rămas Compania Naţională a Uraniului fără venituri printr-un talmeş-balmeş de decizii ale statului

România, alături de Germania, Spania, Franţa, Suedia şi Marea Britanie sunt singurele ţări din UE care produc combustibil pentru reactoare nucleare. Belgia a oprit complet producţia de combustibil nuclear în 2014.

Între 2009 şi 2014, Germania şi-a micşorat cel mai mult producţia de combustibil, cu 45,5%, urmată de Marea Britanie (-16,6%) şi Spania (4,7%). Franţa şi-a malorat cel mai mult producţia în perioada analizată, cu 51,3%, urmată de Suedia (+7,1%).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările