Elveţia renunţă la secretul bancar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presiunile exercitate de SUA au dat roade: Elveţia va oferi de acum informaţii despre toate conturile deţinute de străini în bănci elveţiene, folosite de zeci de ani de evazionişti.

După aproape doi ani de presiuni internaţionale conduse de Statele Unite ale Americii, Elveţia renunţă complet la secretul bancar care a transformat-o în cel mai mare centru financiar offshore din lume. Guvernanţii elveţieni au aderat la acordul internaţional pentru combaterea evaziunii fiscale iniţiat de Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD).

Statul devine astfel obligat să pună la dispoziţia celorlalte 60 de ţări semnatare informaţii privind conturile deţinute de cetăţenii străini, în ciuda eforturilor pe care le-a depus ani la rând pentru a apăra secretul bancar. Însă de la izbucnirea crizei economice în 2008, guvernele din întreaga lume au devenit tot mai interesate de cele 2.000 de miliarde de dolari în active pe care le administrează grupurile bancare elveţiene. 

Aderarea Elveţiei la Convenţia Multilaterală privind Asistenţa Administrativă Mutuală pe Fiscalitate transmite un mesaj clar şi puternic prin care se arată că Elveţia face parte din comunitatea internaţională care consideră esenţială cooperarea în acest domeniu, a precizat Angel Gurria, secretarul general al OECD. Totodată, pe lângă schimbul de informaţii, statele semnare se obligă să realizeze controale simultane pentru depistarea evazionişilor şi combaterea acestui fenomen. 

Criza dăunează grav evazioniştilor

Acordul iniţiat de organizaţie este doar cel mai recent efort dintr-o amplă campanie internaţională pentru combaterea evaziunii fiscale, în care vârf de lance au fost americanii şi britanicii. Elveţia a avut mai multe ciocniri cu guverne străine din cauza secretului bancar pe care îl promovează şi, de mai multe ori, s-a angajat să divulge informaţii prin diverse acorduri bilaterale care nu au mai intrat în vigoare pentru că parlamentarii au refuzat de fiecare dată să le ratifice. 

La începutul acestei luni, Legislativul a anunţat o serie de măsuri pentru eradicarea evaziunii, precum schimbarea normelor privind evitarea dublei taxări – pe care mulţi străini bogaţi o foloseau pentru a nu plăti deloc taxe. Acum, eforturile Uniunii Europene se îndreaptă către introducerea la nivel comunitar a unei taxe pentru conturile secrete depistate în urma anchetelor. 

Eforturile pentru majorarea veniturilor bugetare au determinat liderii din întreaga lume să declare război evaziunii fiscale. Pe lângă marile grupuri bancare, în vizor au fost luate şi multinaţionalele care nu plătesc impozite în statele în care desfăşoară activităţi, ci în alte ţări-paradis fiscal, unde îşi declară sediile şi-şi mută artificial cea mai mare parte a profitului. Este cazul unor giganţi mondiali precum Google şi Amazon, care au trimis zeci de miliarde de dolari în ţări precum Bermuda sau Luxemburg. 

CITEŞTE MAI MULT

Recomandările specialiştilor pentru liderii G8: impozit unic pe profit în UE şi reformă fiscală la nivel mondial

Cadrul fiscal mondial are nevoie de reforme ample, însă o astfel de iniţiativă nu poate fi finalizată sau măcar discutată pe îndelete în doar două zile. Astfel, liderii statelor din grupul G8, reuniţi luni şi marţi în Irlanda de Nord, trebuie să-şi continue eforturile şi după încheierea summitului, avertizează boardul editorial al publicaţiei de business „Financial Times”.

Cum evită Amazon să plătească impozite în valoare de sute de milioane de dolari

Decizia de a declara sediul companiei în Luxemburg a permis celor de la Amazon să nu plătească guvernelor europene şi celui american taxe şi impozite în valoare de sute de milioane de dolari.

„Se numeşte capitalism şi suntem mândri de asta”, spune şeful Google despre ocolirea unor impozite în valoare de sute de milioane de dolari

Eric Schmidt, preşedintele Google, a declarat că este „foarte mândru” de sistemul folosit de companie pentru a evita plata unor impozite în valoare de sute de milioane de dolari.

Cele mai mari companii de contabilitate din lume, acuzate de escrocherie de parlamentarii britanici

Deloitte, Ernst & Young, KPMG şi PricewaterhouseCoopers au furnizat contabili de top guvernului britanic pentru a ajuta la elaborarea legislaţiei fiscale. Acum, aceiaşi contabili şi aceleaşi firme oferă consultanţă companiilor multinaţionale şi altor clienţi individuali despre cum pot evita plata impozitelor în Marea Britanie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite