Economia SUA revine la nivelul pre-pandemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joe, Biden, Foto: Arhivă Adevărul
Joe, Biden, Foto: Arhivă Adevărul

Statele Unite au înregistrat o creştere a PIB-ului mai slabă decât se aşteptau în trimestrul doi, care a permis însă primei economii a lumii să revină la nivelul de dinaintea pandemiei covid-19, arată primele estimări ale Departamentului Comerţului, publicate joi, transmite Reuters.

„Economia SUA funcţionează”, a declarat Scott Hoyt, economist senior la Moody’s Analytics din West Chester, Pennsylvania. „PIB-ul real a recuperat pe deplin ceea ce a pierdut în timpul recesiunii.”

Produsul intern brut a crescut cu o rată anualizată de 6,5% în trimestrul trecut, au transmis reprezentanţi ai guvernului în estimarea sa anticipată din al doilea trimestru. Economia a crescut la o rată de 6,3% în primul trimestru, revizuită în jos faţă de ritmul raportat anterior de 6,4%.

Economiştii chestionaţi de Reuters prognozau creşterea PIB-ului cu o rată de 8,5% în trimestrul trecut. Excluzând stocurile, comerţul şi cheltuielile guvernamentale, economia a crescut cu un ritm de 9,9%.

Cu estimarea din al doilea trimestru, guvernul a publicat revizuiri la datele PIB, care au arătat că economia se contractă cu 3,4% în 2020, în loc de 3,5% aşa cum se estimase anterior. Aceasta a fost în continuare cea mai mare scădere a PIB din 1946.

Revizuirile creşterii în alţi ani şi trimestre au fost minore. În perioada 2015-2020, PIB-ul a crescut la o rată medie anuală de 1,1%, nerecomandat din estimările publicate anterior.

Biroul Naţional de Cercetări Economice, arbitrul recesiunilor SUA, a declarat săptămâna trecută că recesiunea pandemiei, care a început în februarie 2020, s-a încheiat în aprilie 2020.

Chiar dacă al doilea trimestru marchează vârful creşterii în acest ciclu, se aşteaptă ca expansiunea economică să rămână solidă pentru restul acestui an. Cu toate acestea, o reapariţie a infecţiilor  cu COVID-19, determinată de varianta Delta a coronavirusului, prezintă un risc major. O inflaţie mai mare, dacă este susţinută, precum şi întreruperile continue ale lanţului de aprovizionare ar putea, de asemenea, să încetinească economia.

Rezerva Federală a menţinut miercuri rata dobânzii de referinţă peste noapte aproape de zero şi şi-a lăsat programul de cumpărare de obligaţiuni neschimbat. Jerome Powell, preşedintele Fed, a declarat reporterilor că efectele economice ale pandemiei au continuat să se diminueze, dar încă există riscuri.

Economiştii se aşteaptă la o creştere de aproximativ 7% în acest an, care ar fi cea mai puternică performanţă din 1984. Fondul Monetar Internaţional şi-a intensificat marţi prognozele de creştere pentru Statele Unite la 7,0% în 2021 şi 4,9% în 2022, în creştere cu 0,6 şi 1,4 puncte procentuale , faţă de prognozele din aprilie.

Administraţia preşedintelui Joe Biden a oferit 1,9 trilioane de dolari în ajutor pentru pandemie în martie, trimitând o singură dată 1.400 de cecuri gospodăriilor calificate şi extinzând o subvenţie de şomaj de 300 de dolari până la începutul lunii septembrie. Acest lucru a adus valoarea ajutorului guvernamental la aproape 6 trilioane de dolari de când a început pandemia în Statele Unite în martie 2020.

Jumătate din populaţie, vaccinată împotriva COVID-19

Aproape jumătate din populaţie a fost vaccinată împotriva COVID-19, permiţând americanilor să călătorească, să frecventeze restaurante, să participe la evenimente sportive şi să se angajeze în alte activităţi legate de servicii care au fost stopate la începutul pandemiei.

Cheltuielile pentru consumatori, care reprezintă mai mult de două treimi din economia SUA, au crescut cu o rată de 11,8% în al doilea trimestru, stimulată de cererea de servicii. În timp ce cheltuielile pentru bunuri au rămas puternice, ritmul a încetinit probabil de la începutul pandemiei, când americanii au fost forţaţi să stea acasă.

De asemenea, economia a primit un impuls suplimentar din partea investiţiilor în afaceri, în special în echipamente, deoarece companiile au accelerat producţia.

Gospodăriile au acumulat cel puţin 2 trilioane de dolari în exces de economii în timpul pandemiei. Preţurile record ale pieţei bursiere şi accelerarea preţurilor locuinţelor sporesc bogăţia gospodăriilor. Salariile cresc, de asemenea, pe măsură ce companiile concurează pentru lucrătorii puţini pe fondul unei pieţe a forţei de muncă care se consolidează.

Un raport separat al Departamentului Muncii a arătat joi că cererile iniţiale pentru prestaţiile de şomaj de la stat au scăzut cu 24.000 la 400.000 ajustate sezonier pentru săptămâna încheiată pe 24 iulie. Economiştii chestionaţi de Reuters au prognozat 380.000 de cereri pentru ultima săptămână.

O penurie globală de semiconductori i-a obligat pe unii producători de automobile să scadă sau să rămână temporar în linii de producţie. Constrângerile de aprovizionare îngreunează întreprinderile să-şi completeze stocurile, care s-au depreciat cu o rată de 165,9 miliarde de dolari în al doilea trimestru, scăzând 1,13 puncte procentuale din creşterea PIB-ului.

Comerţul a afectat creşterea PIB-ului pentru un al patrulea trimestru consecutiv, întrucât cererea puternică a captat importurile. Materialele de construcţie scumpe şi preţurile crescânde ale locuinţelor au cântărit pe piaţa imobiliară în al doilea trimestru.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite