Economia SUA a crescut surprinzător, cu 2,7% în trimestrul al treilea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ben Bernake, şeful Fed, nu crede că economia SUA va creşte cu mai mult de 2% în 2012. FOTO: Adevărul
Ben Bernake, şeful Fed, nu crede că economia SUA va creşte cu mai mult de 2% în 2012. FOTO: Adevărul

Rata anuală de creştere economică a Statelor Unite ale Americii (SUA), consemnată în trimestrul al treilea din 2012, a fost de 2,7%. Rezultatul este în creştere comparativ cu estimarea făcută în luna octombrie, de 2%, informează „Financial Times“.

Datele de la Departamentul de Comerţ din Statele Unite ale Americii arată că rata anuală de creştere economică a atins 2,7% pentru trimestrul al treilea.

Avansul economiei americane a constat într-o creştere mai accelerată a valorii totale a produselor disponibile pe piaţă (o acumulare mai rapidă de stocuri şi creşterea exportului) – care însă nu poate fi menţinută pentru multă vreme. Creşterea exporturilor a compensat consumul mai scăzut şi cheltuielile cu investiţiile pentru echipamente.

Construcţiile contribuie tot mai mult

„Adevărata poveste de aici este valoarea totală a produselor disponibile pe piaţă“, a declarat Tim Hopper, economist şef la TIAA-CREF, organizaţie de servicii financiare.

Hopper a arătat că imaginea generală este pozitivă, având un mediu de afaceri care consolidează producţia şi o contribuţie mai puternică pentru sectorul de construcţii.

 
Creştere slabă în trimestrul al patrulea

În afară de cazul în care stocurile vor creşte suplimentar, al patrulea trimestru ar putea înregistra o creştere economică slabă.

„Unele creşteri neobişnuite din al treilea trimestru nu se vor repeta şi în al patrulea trimestru. Cheltuielile guvernamentale au crescut cu 3,5%  la o majorare bruscă de 12,9% a cheltuielilor de apărare, care s-ar putea inversa în trimestrul următor“, a declarat Steven Wieting, economist american la Citi Investment Research.

Creşterea consumului a fost revizuită în scădere, de la o rată anuală de 2% la una de 1,4%. Cheltuielile mediului de afaceri pentru echipamente şi pentru software au fost revizuite de la un nivel care stagnează la o cădere de 2,7%, dar creşterea stocurilor a contribuit cu 0,8 puncte procentuale la creşterea totală.

Venitul intern brut, o măsură variabilă de creştere care uneori este mai exactă, a crescut la o rată anuală slabă, de doar 1,7%.

Per total, indicatorii subliniază o economie lentă care încă nu creşte suficient de repede pentru a crea multe locuri de muncă, chiar dacă cele esenţiale, precum imobiliarele, sunt în curs de ameliorare.
 
Mai puţini şomeri

Potrivit altor date, numărul de americani care au depus cereri noi pentru asigurările de şomaj a scăzut săptămâna trecută, deoarece efectele uraganului Sandy, care a cauzat perturbări pe piaţa de muncă, au început să se reducă.

Cererile iniţiale pentru beneficiile de şomaj au scăzut cu 23.000 de persoane la 393.000, potrivit datelor ajustate sezonier, pentru săptămâna trecută, de la o revizuire ascendentă de 416.000 de persoane cu o săptămână înainte, au declarat reprezentanţi ai Departamentului Muncii al SUA. Economiştii intervievaţi de jurnaliştii de la Bloomberg estimează un nivel de 390.000 de cereri pentru beneficiile de şomaj.

„Impactul uraganului Sandy, deşi este în scădere, probabil a favorizat indicatorii în creştere, după cum se ştie penele de curent s-au menţinut mult timp în unele locuri“, a declarat Jill Brown, vicepreşedinte de economie la Credit Suisse.

Piaţa imobiliară îşi revine încet
 
Vânzările de locuinţe prin care contractele au fost semnate, dar nu şi închise/achitate, au crescut puternic în octombrie, potrivit datelor din sectorul imobiliar de la Asociaţia Naţională a Agenţiilor Imobiliare (NAR) din Statele Unite.

Indicele NAR a crescut cu 5,2% la 104,8 în octombrie de la o revizuire ascendentă de 99,6% în septembrie. Vânzările de locuinţe în aşteptare sunt peste 13,2% faţă de octombrie 2011 când era 92,6%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite